Zaposlenost u Velikoj Britaniji najviša u poslednjih 48 godina

Bez autora
Apr 23 2019

Zaposlenost u Velikoj Britaniji u prva tri meseca ove godine postigla je najviši nivo u poslednjih 48 godina, odnosno otkada njihova Kancelarija za statistiku prati kretanje zaposlenosti.Ulaskom u radni odnos od početka godine novih 179 hiljada Britanaca, zaposlenih je na tom ostrvu krajem marta bilo 37 miliona i 720 hiljada. Stopa nezaposlenosti u prvom tromesečju zadržala se na nivou od 3,9 odsto što je najniža stopa od 1975. godine, navodi britanska Kancelarija za statistiku, ukazujući i na trendove povećanja zapošljavanja žena na tržištu rada i zadržavanja stope nezaposlenosti mladih Britanaca ispod proseka Evropske unije.

Zaposlenost u Velikoj Britaniji najviša u poslednjih 48 godinaZaposlenost u Velikoj Britaniji u prva tri meseca ove godine postigla je najviši nivo u poslednjih 48 godina, odnosno otkada njihova Kancelarija za statistiku prati kretanje zaposlenosti.

Ulaskom u radni odnos od početka godine novih 179 hiljada Britanaca, zaposlenih je na tom ostrvu krajem marta bilo 37 miliona i 720 hiljada.

"Stopa nezaposlenosti u prvom tromesečju zadržala se na nivou od 3,9 odsto što je najniža stopa od 1975. godine", navodi britanska Kancelarija za statistiku, ukazujući i na trendove povećanja zapošljavanja žena na tržištu rada i zadržavanja stope nezaposlenosti mladih Britanaca ispod proseka Evropske unije.

"Još uvek je stopa nezaposlenosti mladih u Velikoj Britaniji viša od, recimo, istog pokazatelja za Nemačku", napominje ta kancelarija, čiji podaci izazivaju dodatnu pažnju zbog političke paralize u kojoj se našla ta članica Evropske unije sprovodeći Bregzit, odnosno referendumsku odluku o izlasku iz EU.

Komentarišući kretanja u britanskoj ekonomiji koja su dovela do rekordne zaposlenosti, Kancelarija, među ostalim, skreće pažnju na rast BDP-a za 0,3 odsto u prvom 'kvartalu', rast prihoda u uslugama za 0,4 odsto, smanjivanje inflacije i povoljan odnos štednje i investicija i u domaćinstvima i kod poduzeća i kod javnog sektora.

"Nastavak neizvesnosti oko Bregzita doveo je do ozbiljnog pogoršanja očekivanja o našoj bliskoj ekonomskoj budućnosti. Ono što sada vidimo je posledica iznenadne spoznaje da je opcija Bregzita bez dogovora i realna i neposredna mogućnost", rekao je je Piter Hemington, partner u konsultantskoj firmi koja sarađuje sa britanskom statističkom kancelarijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik