Dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologije

Bez autora
Apr 23 2019

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na Jahorini da je Vlada izdvojila dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologije "e-upravu".Mi smo mimo budžeta Republike Srpske prije oko mjesec dana izdvojili dodatna sredstva od 6,5 miliona KM za informacione tehnologije e-upravu, rekao je Višković. Prema njegovim riječima, Vlada je, kroz određena zakonska rješenja - zakone o privrednim društvima, o preduzetničkoj djelatnosti, matičnim knjigama, načinila korake kako bi se mogla podnijeti aplikacija, odnosno zahtjev elektronskim putem za registraciju neke privredne djelatnosti.

Dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologijePredsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na Jahorini da je Vlada izdvojila dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologije "e-upravu".

"Mi smo mimo budžeta Republike Srpske prije oko mjesec dana izdvojili dodatna sredstva od 6,5 miliona KM za informacione tehnologije e-upravu", rekao je Višković na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Vlada je, kroz određena zakonska rješenja - zakone o privrednim društvima, o preduzetničkoj djelatnosti, matičnim knjigama, načinila korake kako bi se mogla podnijeti aplikacija, odnosno zahtjev elektronskim putem za registraciju neke privredne djelatnosti.

Višković je istakao da će Vlada na tome raditi i u budućem periodu, dodavši da je novac limitirajući faktor.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije će donirati 500 digitalnih učionica, a Vlada Srpske će iznaći dodatna sredstva kako bi obezbijedila određeni broj učionica s ciljem unapređenja obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

Višković je naveo da savremene tehnologije i informaciono društvo omogućavaju puno brži razvoj kompanija i ostvarivanje većeg profita.

"Ako želimo da se što prije ekonomski razvijamo, mi moramo pratiti ove trendove i više pažnje posvetiti toj oblasti", istakao je Višković, podsjetivši da je Vlada i u programu ekonomske reforme i kroz ekspoze, prepoznala pravac digitalizacije i savremenih tehnologija, kao nešto čemu se mora kretati u narednom periodu.

On je rekao da je razgovarao sa licima čija je uža specijalnost digitalizacija i IT sektor i da će razgovarati i u buduće, kako bi se njihove ideje i sugestije mogle primijeniti uz odgovarajuća zakonska rješenja.

"Dogovorili smo se da u narednih par dana, odmah nakon praznika, formiramo jedno radno tijelo koje će otići u Srbiju i preuzeti sva njihova iskustva vezana za digitalizaciju, a koja se kod njih primjenjuju", rekao je Višković.

U cilju unapređenja privrednog ambijenta u Republici Srpskoj, Višković je rekao da će Vlada u narednom mjesecu ponuditi set zakona koji će ići ka rasterećenju privrede.

On je ponovio da će na kraju godine biti povrat uplata poreza i doprinosa u realnom sektoru 70 odsto u prvoj godini od uplaćenih sredstava, a koji povećaju platu svojim radnicima.

"Na taj način želimo da stimulišemo privredne subjekte, da kroz povećanje plata svojim zaposlenim imaju smanjene poreze i doprinose, što je bila moja ključna vodilja u ekspozeu", istakao je Višković, dodavši da oni privrednici koji budu više povećavali plate, imaće manje poreske stope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik