Poreska uprava: U prvom kvartalu prikupljeno 621,9 miliona KM

Bez autora
Apr 24 2019

Poreska uprava Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila je 621,9 miliona KM, što je za 17,5 miliona KM ili tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.Iz Poreske uprave saopšteno je da su u periodu januar-mart naplaćeni direktni porezi u iznosu od 143,6 miliona KM, što je za osam procenata manje nego u prvom kvartalu prošle godine. Naplata doprinosa je u prvom kvartalu ove godine zabilježila znatan rast, te je naplaćeno 371,7 miliona KM, što je za 29,8 miliona KM ili devet odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju.

Poreska uprava: U prvom kvartalu prikupljeno 621,9 miliona KMPoreska uprava Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila je 621,9 miliona KM, što je za 17,5 miliona KM ili tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz Poreske uprave saopšteno je da su u periodu januar-mart naplaćeni direktni porezi u iznosu od 143,6 miliona KM, što je za osam procenata manje nego u prvom kvartalu prošle godine.

– Naplata doprinosa je u prvom kvartalu ove godine zabilježila znatan rast, te je naplaćeno 371,7 miliona KM, što je za 29,8 miliona KM ili devet odsto više nego u istom periodu prošle godine – navodi se u saopštenju.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-mart ostvarena je naplata od 106,2 miliona KM, što je za 7,2 miliona maraka više nego u istom periodu 2018. godine.

Poreska uprava Republike Srpske je u periodu januar-mart zaprimila više od pola miliona poreskih prijava, što u štampanom, što u elektronskom obliku.

Iz Poreske uprave ističu da se najveći broj prijava, odnosi na mjesečnu prijavu poreza po odbitku-1002.

Poreska uprava Republike Srpske je, sa ciljem jačanja usluga poreskim obveznicima i pojednostavljenja procedura, osim ranije uvedene mogućnosti elektronskog podnošenja mjesečne prijave poreza po odbitku-1002, uvela i novu mogućnost elektronskog podnošenja za još tri poreske prijave, za posebnu republičku taksu, komunalnu taksu i boravišnu taksu.

Opredjeljenje Poreske uprave Republike Srpske za naredni period je da omogući podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem, dodaje se u saopštenju.

Iz Poreske uprave navode da su s ciljem unapređenja usluga poreskim obveznicima uveli mogućnost predispunjavanja poreskih prijava, odnosno pri-filing za poresku prijavu za držanje i upotrebu oružja koju će u ime poreskih obveznika-fizičkih lica ubuduće popunjavati Poreska uprava Republike Srpske.

– U prvoj fazi ovog projekta, Poreska uprava Republike Srpske će ove prijave popunjavati samo za poreske obveznike-fizička lica. Ova nova mogućnost važan je korak ka ispunjenju jednog od glavnih ciljeva Poreske uprave Republike Srpske u budućnosti, a to je pojednostavljenje procedura – ističe se u saopštenju.

Iz Poreske uprave navode da je u prva tri mjeseca ove godine izvršeno 940 kontrola, od čega su 754 redovne terenske i kancelarijske kontrole, 152 kontrole stečaja i likvidacije, te 34 ponovljene kontrole.

Inspektori Poreske uprave su u izvršenim kontrolama kod 603 poreska obveznika utvrdili novih obaveza sa kamatom u iznosu od 12,2 miliona KM, a u ove kontrole nisu uvrštene kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

Iz Poreske uprave naglašavaju da su u prvom kvartalu pokrenuta 20.923 postupka prinudne naplate, te da je u tom periodu, po svim rješenjima u postupku prinudne naplate naplaćeno ukupno 19,33 miliona KM.

– U odnosu na isti period prethodne godine pokrenuto je 1.537 postupaka prinudne naplate više, a ukupan iznos naplaćenih obaveza po rješenjima prinudne naplate viši je za 5,86 miliona KM nego u istom periodu prošle godine – navode iz Poreske uprave.

Poreska uprava Republike Srpske izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim time doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik