Početak radova na industrijskom parku u Borči do kraja godine

Bez autora
Apr 24 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je tri sporazuma sa kineskom kompanijom "CRBC", kojima se stiču uslovi za početak radova na srpsko-kineskom industrijskom parku u Borči. Reč je o Ugovoru o razvoju projekta, Ugovoru o osnivanju zajedničke kompanije, kao i Poslovnom planu srpsko-kineskog industrijskog parka, koji će se prostirati na 320 hektara u Borči. Popović je izrazio očekivanje da će radovi na izgradnji parka otpočeti do kraja ove godine, i objasnio da će se on graditi u tri faze, u ukupnoj vrednosti od preko 300 miliona evra.

Početak radova na industrijskom parku u Borči do kraja godineMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas tri sporazuma sa kineskom kompanijom "CRBC", kojima se stiču uslovi za početak radova na srpsko-kineskom industrijskom parku u Borči.

Reč je o Ugovoru o razvoju projekta, Ugovoru o osnivanju zajedničke kompanije, kao i Poslovnom planu srpsko-kineskog industrijskog parka, koji će se prostirati na 320 hektara u Borči.

Popović je izrazio očekivanje da će radovi na izgradnji parka otpočeti do kraja ove godine, i objasnio da će se on graditi u tri faze, u ukupnoj vrednosti od preko 300 miliona evra.

Prema njegovim rečima, u parku će se graditi industrijski i poslovni objekti, a, pored tradicionalnih grana privrede, akcenat će biti stavljen na razvoj inovacija i visokih tehnologija.

Želimo da u Beograd privučemo visokotehnološke kompanije iz Kine i celog sveta. Više od 40 kineskih kompanija pokazuje spremnost da u našem industrijskom parku započne proizvodnju. Očekujemo da će tamo raditi više od hiljadu kompanija različitih profila, koje će zaposliti 10.000 ljudi, rekao je ministar.

On je naglasio da realizacijom projekta izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, Srbija postaje jedan od ključnih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative ”Pojas i put”.

Pored toga što dugoročno učvršćuje našu bilateralnu saradnju sa Kinom, ovaj projekat doprinosi podizanju kapaciteta Srbije u oblasti inovacija, IT i digitalne ekonomije u globalnim okvirima, a utiče i na ostanak mladih inženjera i naučnika u Srbiji, rekao je Popović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik