Bilans javnih preduzeća: Energetičari baš podbacili

Bez autora
Apr 24 2019

Javna preduzeća su i prošlu godinu završila sa profitom, ali je on znatno manji. Dok su 2017. godinu ispratili sa dobitkom od 25,7 milijardi, prošlogodišnji je spao na petinu tog iznosa - pet milijardi dinara.Najveći pad ostvarila su javna preduzeća koja posluju u sektoru snabdevanja električnom enerijom, gasom, parom. Lane su bili u "plusu" od 11,1 milijardu dinara, a godinu pre - čak 28 milijardi dinara. Analiza finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre pokazuje da je tokom 2018. godine poslovalo 561 javno preduzeće, jedno manje nego u 2017.

Bilans javnih preduzeća: Energetičari baš podbaciliJavna preduzeća su i prošlu godinu završila sa profitom, ali je on znatno manji. Dok su 2017. godinu ispratili sa dobitkom od 25,7 milijardi, prošlogodišnji je spao na petinu tog iznosa - pet milijardi dinara.

Najveći pad ostvarila su javna preduzeća koja posluju u sektoru snabdevanja električnom enerijom, gasom, parom. Lane su bili u "plusu" od 11,1 milijardu dinara, a godinu pre - čak 28 milijardi dinara.

Analiza finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre pokazuje da je tokom 2018. godine poslovalo 561 javno preduzeće, jedno manje nego u 2017. Broj zaposlenih smanjen je za 590.

Dobit su povećale, sa 877 miliona na milijardu dinara, jedino državne firme koje posluju u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Svi drugi su smanjili dobit, dok su oni koji se vode pod sektorom "ostali" povećali gubitak sa 9,4 na 11,6 milijardi dinara.

Detalji ko je najodgovorniji za loš rezultat javnih preduzeća znaće se tek po obradi konačnih finansijskih izveštaja. Oni će pokazati poslovanje svakog pojedinačno.

- Te podatke uzimam sa rezervom. Ne zato što neko želi nešto da podvali, već zato što je, s jeden strane statistika takva, a sa druge strane je pitanje metoda - objašnjava Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

- Popunjavanje tih podataka svako razume na svoj način. Za statistiku se kaže da je to tačan zbir netačnih podataka. I stvar je vremenskog preseka, nešto će se u brojkama pokazati tek naredne godine. Iz tih razloga sam uzdržan prema podacima. Verujem da je rezultat "Elekroprivrede Srbije" gori.

Podaci sa početka ove godine pokazuju pad proizvodnje i električne energije i uglja. Data su značajna sredstva za uvoz struje. Vidimo i da će u poljoprivredi biti problema. Čuje se od poljoprivrednika da im se ne isplati angažovanje sezonskih radnika, tako da ćemo tek viditi kakav će biti rezultat. Problem je što je naša privreda nema dugoročan stabilan karakter, već imamo ciklična kretanja. Imali smo izvoz "Fijata" od 1,5 milijarde evra, a sada je oko 600 miliona evra. Jedne godine je rast, već sledeće pad.

Nije bilo nagoveštaja

Rad javnih preduzeća, 36 čiji je osnivač Republika, nadzire Ministarstvo privrede. Izveštaji o njihovom poslovanju prošle godine nisu nagoveštavali manju dobit. Naprotiv, planirala su profit od 25,5 milijardi dinara, odnosno 15,2 u prvoj polovini godine.

Izveštaj posle prvih šet meseci je pokazao da su ostvarila dobit od 15,1 milijardi dinara. Detaljni izveštaji će pokazati da li je gubitak onih na lokalu bio daleko veći, ili se poslovanje preokrenulo u drugom delu godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik