Flaširana voda nadmašila prodaju gaziranih pića

Bez autora
May 02 2019

Da li je flaširana voda „marketinški trik veka”, kako je procenio jedan novinar „Vika” pre nekoliko godina? Prema njegovom mišljenju flašica vode postala je neizostavna u rukama onih koji žele da demonstriraju svoje zdravlje ili sofisticiranost. Jedino snažna marketinška kampanja može da uveri ljude da kupuju vodu u bočicama i plate je 300 puta više od vode iz česme, poručio je on. Međutim, najnoviji izveštaj američke agencije za istraživanje tržišta „Beveridž marketing korporejšen”, demantuje ovo mišljenje, jer čak i najmoćnija od svih proizvođača – „Koka-Kola” priznaje da prodaja njihove vode raste mnogo brže nego prodaja njihovih najpoznatijih gaziranih napitaka poput „koka-kole” i „koka-kole ziro”.

Flaširana voda nadmašila prodaju gaziranih pićaDa li je flaširana voda „marketinški trik veka”, kako je procenio jedan novinar „Vika” pre nekoliko godina? Prema njegovom mišljenju flašica vode postala je neizostavna u rukama onih koji žele da demonstriraju svoje zdravlje ili sofisticiranost.

– Jedino snažna marketinška kampanja može da uveri ljude da kupuju vodu u bočicama i plate je 300 puta više od vode iz česme – poručio je on.

Međutim, najnoviji izveštaj američke agencije za istraživanje tržišta „Beveridž marketing korporejšen”, demantuje ovo mišljenje, jer čak i najmoćnija od svih proizvođača – „Koka-Kola” priznaje da prodaja njihove vode raste mnogo brže nego prodaja njihovih najpoznatijih gaziranih napitaka poput „koka-kole” i „koka-kole ziro”.

Ova kompanija je u prvim mesecima ove godine ostvarila osam milijardi dolara prihoda, pet odsto više nego u istom periodu prošle godine, ali prodaja njihovih najpoznatijih napitaka porasla je tek neznatno, dok njihovi brendovi kafa i čaj stagniraju.

Međutim, prodaja mineralne flaširane vode u njihovom vlasništvu porasla je za čak šest odsto u odnosu na 2018. godinu. Mediji navode da ovaj gigant u industriji pića pokušava da izađe na kraj sa kupcima koji odustaju od gaziranih napitaka i okreću se flaširanoj vodi.

Pokušavaju da ih privuku vodama sa ukusom, novim receptima i pićima sa minimalnim dodatkom šećera. Ali u sličnim problemima je cela industrija i taj problem nije od juče. Preokret se dogodio još 2016. godine, kada je ista agencija za istraživanje tržišta objavila da je prodaja flaširane vode na američkom tržištu premašila prodaju gaziranih pića. Ovo tržište je 2017. godine vredelo 18,5 milijardi dolara.

Evropska unija je izgleda još prošle godine shvatila koliko je tržište flaširane vode dominantno s trendom rasta, pa je Evropska komisija donela direktivu koja odjednom, umesto flaširane, daje prednost vodi iz vodovoda. U ovom dokumentu jasno se kaže da bi smanjenje potrošnje flaširane vode moglo da dovede do uštede za potrošače od gotovo 600 miliona evra godišnje. Kako se navodi, litar vode iz vodovoda u Evropskoj uniji košta gotovo 20 centi, što je znatno jeftinije od flaširane vode. Ona je obavezala sve članice da poboljšaju pristup pitkoj vodi, pre svega na javnim mestima, i bolje informišu građane o kvalitetu vode sa česme.

EU je, u stvari, poručila da je to u interesu javnog zdravlja i zaštite okoline, ali su mnogi u ovome videli ozbiljnu mogućnost ugrožavanja flaširanih voda. Sagovornici „Politike”, koji su za naš list komentarisali ovu direktivu, rekli su da ne veruju da novi propisi mogu uzdrmati recimo najveću imperiju mineralne vode – „Evijan”, koja koristi vodu s glečera, jer su oni upravo najbliži prirodnoj vodi. Međutim, pitanje je kako će proći ostali.

Oni smatraju da se može očekivati poskupljenje i jedne i druge vode, što je možda i cilj, jer potrošnja raste, a resursi se smanjuju. Tako je i na našem tržištu. Možda neprimetno, ali cene mineralne flaširane vode rastu.

Prema istraživanju cena osnovnih namirnica koje „Politika” prati od 2010. godine, voda jednog od najvećih proizvođača, u balonu od pet litara, sa 91 poskupela je više od 50 odsto, pa sada košta 140 dinara.

Potrošnja flaširane vode danas po stanovniku u EU iznosi 200, a u Srbiji manje od 100 litara. Kada je reč o česmovači, ona je u Beogradu, na primer, bolja nego u unutrašnjosti. Razlog je to što su vodovodi uništili bunare i prvi vodonosni sloj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik