Na tržištu Srbije više od 50 kompanija sa učešćem belgijskog kapitala

Bez autora
May 06 2019

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Kun Adam, ambasador Belgije u Srbiji razgovarali su danas o bilateralnim ekonomskim odnosima dve zemlje i mogućnostima za unapređenje privredne saradnje u različitim oblastima. Poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i IT sektor nose velike mogućnosti za uspostavljanje partnerstva belgijskih i srpskih kompanija, istaknuto je na sastanku. Povećanje izvoza voća i povrća iz Srbije na belgijsko tržište, saradnja kompanija u sektoru prehrambene industrije, sa akcentom na proizvodnju proizvoda više dodate vrednosti, kao i partnerstva u IT sektoru, u fokusu su komorskih aktivnosti, rekao je Čadež.

Na tržištu Srbije više je od 50 kompanija sa učešćem belgijskog kapitalaMarko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Kun Adam, ambasador Belgije u Srbiji razgovarali su danas o bilateralnim ekonomskim odnosima dve zemlje i mogućnostima za unapređenje privredne saradnje u različitim oblastima. 

Poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i IT sektor nose velike mogućnosti za uspostavljanje partnerstva belgijskih i srpskih kompanija, istaknuto je na sastanku. 

Povećanje izvoza voća i povrća iz Srbije na belgijsko tržište, saradnja kompanija u sektoru prehrambene industrije, sa akcentom na proizvodnju proizvoda više dodate vrednosti,  kao i partnerstva u IT sektoru, u fokusu su komorskih aktivnosti, rekao je Čadež.

Istakao je da je PKS otvorena da, kroz organizaciju foruma i poseta privrednih delegacija, podrži naše kompanije da se predstave tržištu Belgije, ali i da poveže belgijske firme sa potencijalnim partnerima u Srbiji.

Čadež je upoznao ambasadora Belgije sa organizacijom i aktivnostima PKS i komorskog sistema Srbije usmerenim na zastupanje interesa poslovne zajednice, internacionalizaciju, edukaciju, uvođenje dualnog obrazovanja, kao i na inicijative za izmenu i kreiranje propisa važnih za privredu. Ukazao je na značajan angažman PKS u okviru Asocijacije evropskih privrednih komora (Eurochambres) i predstavništva komore u Briselu.         

Usmereni smo na jačanje ekonomske saradnje i PKS je važan partner u tom pravcu, rekao je ambasador i ocenio je da je važno da se povežu i poslovne asocijacije dve zemlje. Kako je istakao, važno je fokusirati se na jačanje i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća, organizovati posete privrednih delegacija i susrete privrednika kako bi razmotrili mogućnosti zajedničkog poslovanja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna robna razmena Srbije sa Belgijom u 2018. godini iznosila je 581,6 miliona evra i zabeležila rast 7,5  odsto u odnosu na 2017. godinu. Naš izvoz je iznosio 173,2 miliona evra i povećao se za 1,5 odsto, a uvoz 408,6 miliona evra i veći je 10 procenata. 

Gotovi proizvodi dobrog kvaliteta mogu naći mesto na tržištu Belgije pre svega hrana, odeća i obuća, kozmetika, nameštaj, električni aparati i igračke, kao i neki proizvodi hemijske industrije.

Na tržištu Srbije više je od 50 kompanija sa učešćem belgijskog kapitala u različitim sektorima - obrada metala, industrijska postrojenja, prehrambene industrije, energije i zaštite životne sredine, IT, farmaceutska industrija. Belgijske kompanije obično ulaze na tržište preko lokalnog uvoznika ili distributera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik