Grad Banjaluka transformiše četiri preduzeća

Bez autora
May 07 2019

Jedan od prioriteta grada Banjaluka za ovu godinu je i restrukturiranje četiri preduzeća koja imaju probleme u svom poslovanju, a to su “Toplana” a.d., “Aljuana”, Zavod za izgradnju i JU “Radnički univerzitet”, a za neke od tih firmi taj proces je već počeo. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić i naveo da su od tih preduzeća dva gubitaša, a da su to “Aljuana” i ZIBL. Grad je ZIBL-u odobrio i zajam u iznosu od 500.000 KM, kako bi prevazišao dugogodišnju poslovnu krizu, ali on nije realizovan zbog nesaglasnosti malog akcionara, koji blokira posao, kazao je Radojičić.

Grad Banjaluka transformiše četiri preduzećaJedan od prioriteta grada Banjaluka za ovu godinu je i restrukturiranje četiri preduzeća koja imaju probleme u svom poslovanju, a to su “Toplana” a.d., “Aljuana”, Zavod za izgradnju i JU “Radnički univerzitet”, a za neke od tih firmi taj proces je već počeo.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić i naveo da su od tih preduzeća dva gubitaša, a da su to “Aljuana” i ZIBL.

“Grad je ZIBL-u odobrio i zajam u iznosu od 500.000 KM, kako bi prevazišao dugogodišnju poslovnu krizu, ali on nije realizovan zbog nesaglasnosti malog akcionara, koji blokira posao”, kazao je Radojičić.

Dodao je da je i pored zajma bilo nekoliko pokušaja restrukturiranja, koje su u protekle dvije godine planirali, ali da su i oni propali zbog protivljenja malog akcionara.

“Nalazimo se u nekom planu za pokušaj oživljavanja ZIBL-a, i to na način da smanjimo broj zaposlenih, te prodajom dijelova nekretnina radi pokrivanja starih dugova i osposobljavanja firme da bi ostala na tržištu i obavljala određene poslove za grad”, objasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, tu je osnovni problem struktura kapitala jer manjinski akcionar u ovom momentu ne predstavlja konstruktivni dio, nego se protivi svim aktivnostima.

“'Akvana' je takođe u procesu restrukturiranja. Sljedeća mjera koja će se razmatrati je sudbina ugostiteljstva, s obzirom na to da je ono do sada proizvodilo značajne gubitke”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je i u ovom preduzeću u toku svođenje broja radnika na minimum i racionalizacija troškova i organizaciono restrukturiranje.

“Toplana” a.d. je od 2017. godine u procesu restrukturiranja. Ona je i dalje ostala da postoji kao firma jer se ne može ugasiti zbog dugova koje ima.

“U ovom preduzeću broj radnika je sveden na minimum, a ona i dalje izvršava samo neke zaostale obaveze, tako da i tu treba završiti određene procese transformacije koji su u nekoj mjeri i sprovedeni”, istakao je Radojičić.

Četvrto preduzeće je “Radnički univerzitet”, koji je svojim sadržajem i formom prevaziđen.

“On je predratna forma koja treba da se transformiše u centar za prekvalifikacije i dokvalifikacije, te on nema poteškoće koje imaju ostale firme s gubicima i prevelikim brojem radnika”, kazao je Radojičić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik