Češka trgovcima zabranila bacanje hrane

Bez autora
May 08 2019

Novim zakonom Češka će ubuduće zabranjivati trgovinskim lancima da bacaju namirnice kojima uskoro ističe rok trajanja. Smrznute proizvode, voće i povrće, kao i druge namirnice koje se još mogu upotrebiti, trgovci će morati da doniraju u banku hrane i humanitarnim organizacijama, odakle se paketi distribuiraju najsiromašnijim građanima. Praška banka hrane od donošenja novih propisa puna je paketa mlečnih proizvoda, slatkiša, suhomesnatih proizvoda... Vera Dusova, iz ove organizacije, rekla je da zahvaljujući novom zakonu banka hrane ima mnogo više namirnica na raspolaganju i raznovrsniju ponudu. Međutim, diskonteri smatraju da je ovakav zakon pogrešan jer ih sada dodatno obavezuje da proveravaju koja hrana jeste za upotrebu, a koja ipak mora da bude bačena u kontejnere.

Češka trgovcima zabranila bacanje hraneNovim zakonom Češka će ubuduće zabranjivati trgovinskim lancima da bacaju namirnice kojima uskoro ističe rok trajanja. Smrznute proizvode, voće i povrće, kao i druge namirnice koje se još mogu upotrebiti, trgovci će morati da doniraju u banku hrane i humanitarnim organizacijama, odakle se paketi distribuiraju najsiromašnijim građanima.

Praška banka hrane od donošenja novih propisa puna je paketa mlečnih proizvoda, slatkiša, suhomesnatih proizvoda... Vera Dusova, iz ove organizacije, rekla je da zahvaljujući novom zakonu banka hrane ima mnogo više namirnica na raspolaganju i raznovrsniju ponudu.

Međutim, diskonteri smatraju da je ovakav zakon pogrešan jer ih sada dodatno obavezuje da proveravaju koja hrana jeste za upotrebu, a koja ipak mora da bude bačena u kontejnere. Ovaj problem stigao je i do ustavnog suda, i to zbog optužbi da propisi diskriminišu pojedine ustanove. Na primer, trgovci su do sada hranu donirali zoološkim vrtovima, a to više ne mogu da rade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik