Za 15 preduzeća moguća privatizacija do kraja godine

Bez autora
May 09 2019

Od 85 preduzeća u nadležnosti Ministarstva privrede Srbije do kraja godine se može očekivati objavljivanje javnih poziva za privatizaciju njih 15, rekao je državni sekretar u ovom ministarstvu Dragan Stevanović.On je rekao da su najbliža objavljivanju javnog poziva za privatizaciju MSK iz Kikinde, HIP Petrohemija, JAT Tehnika, JAT Apartmani, a poziv je moguć i za Krušik plastiku, kao i za još desetak preduzeća gde je realno da dodje do objavljivanja javnog poziva i da bi neka od njih mogla da novog vlasnika dobiju u toku 2019. godine.

Za 15 preduzeća moguća privatizacija do kraja godineOd 85 preduzeća u nadležnosti Ministarstva privrede Srbije do kraja godine se može očekivati objavljivanje javnih poziva za privatizaciju njih 15, rekao je državni sekretar u ovom ministarstvu Dragan Stevanović.

On je rekao da su najbliža objavljivanju javnog poziva za privatizaciju MSK iz Kikinde, HIP Petrohemija, JAT Tehnika, JAT Apartmani, a poziv je moguć i za Krušik plastiku, kao i za još desetak preduzeća gde je realno da dodje do objavljivanja javnog poziva i da bi neka od njih mogla da novog vlasnika dobiju u toku 2019. godine.

"Ni za deo od preostalih 70 preduzeća nije nemoguće da objavimo javne pozive ove godine", rekao je Stevanović i dodao da su tu banje za koje se traži model za privatizaciju.

"Verujemo da ćemo s različitim institucijama u okviru Vlade Srbije naći model kako ćemo i koju banju da prodajemo zato što zbog imovinskih problema i imovinskog statusa nije moguće da to radi samo Ministarstvo privrede, možda će nešto biti radjeno i preko Direkcije za imovinu", rekao je Stevanović.

On je dodao da nije nemoguće da za neku od 11 banja u Srbiji koje se vode u portfelju Ministarstva privrede bude objavljen javni poziv za prodaju do kraja godine.

U nadležnosti Ministarstva privrede je i 13 preduzeća koja se nalaze na području Kosova i Metohije za koje "u ovom trenutku nije realno ni moguće očekivati postupak privatizacije", dodao je Stevanović.

On je naveo da je tu i 30-40 preduzeća koja imaju različite imovinske probleme, sudske postupke, parnice, restitucije i zbog tih okolnosti nije moguće da se udje u postupak privatizacije.

Tu su i preduzeća poput Simpa, Jumka i sličnih koji se nalaze u UPPR-u, za koja Stevanović ističe da je "jako vazno da nisu više na teretu budžeta i funkcionišu po tržišnim principima po kojima funkcioniše svako drugo privatno preduzeće"

"I za ova preduzeća je stav i opredeljenje da jednog dana bude objavljen javni poziv i da se nadju potencijalni investitori ili partneri, ali do tog trenutka, država je apsolutno relaksirana u smislu da li će ta preduzeća da rade i da li će radnici ostati na svojim radnim mestima", kaže Stevanović i dodaje da će period do tada biti iskorišćen da bi se ona spremila i učinila atraktivnim za potencijalne investitore.

Stevanović kaže da se generalno može biti zadovoljan privatizacijom u Srbiji, a posebno 2018. godinom, jer je rešen i sproveden postupak privatizacije možda za dva najveća izazova - RTB Bor i PKB.

Inicijalno, za Bor je država dobila 350 miliona dolara, a za PKB 120 miliona evra, a tek predstoje investicije.

"U naredne tri godine obaveza je Al Dahre, koja je sada vlasnik PKB-a, da potroši i investira preko 30 miliona evra, a mislim da je u ovom trenutku par meseci posle akvizicije vrednost investicija prešla 12 miliona evra, dok kada se govori o Boru, stav novih vlasnika je da će investirati oko 1,2 milijardi dolara, a ono što imamo indirektno kao saznanje s obzirom na širenje i kupovinu nekih drugih rudnika, odnosno kompanija od Kanađana, mislim da će vrednost investicija u reonu Bora i Majdanpeka prevazići dve milijarde dolara", rekao je Stevanović.

On je dodao da je to značajno za Srbiju jer će neki delovi države oživeti zahvaljujući ovim privatizacijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik