Privredna komora pruža pomoć za drugu šansu u biznisu

Bez autora
May 10 2019

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je prošle godine osnovano 5.848 privrednih društava i 24.328 preduzetnika, a ugašeno 1.707 privrednih društava i 14.418 preduzetnika.U nameri da pomogne kompanijama koje se suočavaju sa problemima u poslovanju i da ohrabri privrednike koji nisu imali sreće u prvom pokušaju, da počnu novo poslovanje, PKS u saradnji sa partnerima iz zemalja Dunavskog regiona, realizuje projekat Danube Chance 2.0, finansiran iz Danube region programa.

Privredna komora pruža pomoć za drugu šansu u biznisPrema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je  prošle godine osnovano 5.848 privrednih društava i 24.328 preduzetnika, a ugašeno 1.707 privrednih društava i 14.418 preduzetnika.

U nameri da pomogne kompanijama koje se suočavaju sa problemima u poslovanju i da ohrabri privrednike koji nisu imali sreće u prvom pokušaju, da počnu novo poslovanje, PKS u saradnji sa partnerima iz zemalja Dunavskog regiona, realizuje projekat Danube Chance 2.0, finansiran iz Danube region programa.

„Cilj je da se kompanijama u Srbiji i regionu omogući ponovno pokretanje poslovanja, ali i da se smanji procenat neuspešnih biznisa. U planu je da se tokom realizacije projekta predlože mere za poboljšanje poslovnog okruženja, jer koliko je važno osnivanje novih preduzeća prioritet treba da bude stvaranje uslova za očuvanje postojećih  biznisa“, objasnila je Tamara Dunđerović rukovodilac Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima PKS i menadžer projekta. 

Fokus projekta Danube Chance 2.0 je na podizanju svesti šire javnosti o važnosti davanja druge šanse onima koji nisu imali sreće u prvom pokušaju, kao i na inicijativama i predlozima izgradnje institucionalnih kapaciteta za podršku održivom poslovanju, predlaganjem realnih i primenjivih mera, objasnila je Dunđerović.

Privrednici koji nisu uspeli, suočavaju se sa strahom da se ponovo upuste u biznis, osvrćući se na probleme koji su ih doveli do prekida poslovanja. Slično je i u većini država članica EU – počinjanje novog posla nakon neuspeha je teško. U zemljama Dunavskog regiona „druga šansa“ i poslovni neuspeh predstavljaju kulturnu barijeru, posebno za početnike u poslovanju.

Ulazak i izlazak iz poslovnog sveta je neminovan proces kako u Srbiji tako i u EU. U EU, kao i u zemljama dunavske regije, oko 50 odsto preduzeća ne preživi pet godina poslovanja, a u stečaju je u proseku 15 odsto firmi.

Da realizacija  Danube Chance 2.0 projekta može značajno da doprinese ekonomskom razvoju zemlje govori podatak Evropske komisije da biznisi koji su ponovo pokrenuti, rastu brže od onih koji posluju prvi put, uzimajući u obzir promet i nova radna mesta. Petina uspešnih privrednika se već suočila sa prvim neuspehom.

PKS je organizovala sastanke sa predstavnicima relevantnih institucija i organizacija, predstavnicima uspešnih kompanija, onih u problemu, kao i sa početnicima u poslovanju, na kojima je predstavljen koncept projekta „Druga šansa“ i najavljene dalje aktivnosti.

Na sastancima su biznisi u problemu imali priliku da predstave problem sa kojim su se suočili, saznaju više o programima podrške koji su im dostupni, kao i o uslugama PKS i pomoći na koju mogu da računaju u postupku medijacije i finansijskog restrukturiranja, rekla je Dunđerović.

Projekat je počeo u julu 2018, traje do 2021. godine i obuhvata više faza u okviru čijih će se aktivnosti organizovati različiti vidovi uskostručne pomoći kroz seminare i edukacije, kako bi se ponovo izgradio kapacitet firmi koje nisu uspele da opstanu na tržištu.

Neke od projektnih aktivnosti su izrada Strategije „Druge šanse“ koja će obuhvatati i predloge mera za jačanje kapaciteta finansijskih posrednika, kreatora politika i ostalih institucija uključenih direktno ili posredno u davanje druge šanse. Tu je i izrada „Alata za samoprocenu poslovanja“ namenjen  ranom upozoravanju na probleme u poslovanju, ali i za procenu da li su privrednici spremni i da li ima potencijala za nov izlazak na tržište.

Projekat predviđa organizovanje Akademije za drugu šansu u okviru koje će se sprovoditi obuke u kombinaciji online i klasičnih edukacijana kojima će se  raditi na podizanju kapaciteta firmi koje se suočavaju sa problemima u poslovanju zbog trenutnih ekonomski/tržišnih uslova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik