Inflacija u aprilu 0,7 odsto

Bez autora
May 13 2019

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga lične potrošnje u aprilu 2019. godine, u odnosu na mart, u proseku više za 0,7 odsto.Potrošačke cene u aprilu 2019. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 3,1 odsto, dok su u odnosu na decembar 2018. godine više za 2,3 odsto u proseku. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u aprilu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama odeća i obuća, hrana i bezalkoholna pića i komunikacije.

Inflacija u aprilu 0,7 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga lične potrošnje u aprilu 2019. godine, u odnosu na mart, u proseku više za 0,7 odsto.

Potrošačke cene u aprilu 2019. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 3,1 odsto, dok su u odnosu na decembar 2018. godine više za 2,3 odsto u proseku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u aprilu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama odeća i obuća (1,8 odsto), hrana i bezalkoholna pića (1,3 odsto) i komunikacije (1 odsto).

Takođe, rast cena je registrovan i u grupama transport (0,8 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,4 odsto), zdravstvo (0,2 odsto), kao i u grupama stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, rekreacija i kultura i obrazovanje (za po 0,1 odsto).

Pad cena je konstatovan u grupi Restorani i hoteli (0,1 odsto). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik