Za razvoj turizma milion i po eura

Bez autora
May 14 2019

EU4Business projekat objavio je u utorak poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za podršku razvoju turizma u BiH. Kako je rečeno, Fond za turizam vrijedan milion i po eura dostupan je putem bespovratnih sredstava za partnerstva koja će se baviti razvojem turističkih proizvoda, pristupom međunarodnim tržištima i upotrebom informaciono - komunikacijskih alata.Vršilac dužnosti šefa Odjela operacija Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel istakao je da EU kontinuirano podržava sektor turizma kao jedan od najbrže rastućih sektora u BiH, te su do sada bh. turizam podržali sa sedam miliona eura. Podržavajući promociju turističkih potencijala zemlje i jačanjem uloge malih i srednjih preduzeća i domaćih proizvođača, razvijamo konkurentnost i što je najvažnije, omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Bizel.

Za razvoj turizma milion i po euraEU4Business projekat objavio je u utorak poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za podršku razvoju turizma u BiH.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Sarajevu Fond za turizam vrijedan milion i po eura dostupan je putem bespovratnih sredstava za partnerstva koja će se baviti razvojem turističkih proizvoda, pristupom međunarodnim tržištima i upotrebom informaciono - komunikacijskih alata.

Vršilac dužnosti šefa Odjela operacija Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel istakao je da EU kontinuirano podržava sektor turizma kao jedan od najbrže rastućih sektora u BiH, te su do sada bh. turizam podržali sa sedam miliona eura.

- Podržavajući promociju turističkih potencijala zemlje i jačanjem uloge malih i srednjih preduzeća i domaćih proizvođača, razvijamo konkurentnost i što je najvažnije, omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Bizel.

Nils Wetzel, projekt menadžer iz GIZ-a, naglasio je da u sklopu ovog poziva postoje dva prioriteta za finansiranje, kulturni turizam povezan sa UNESCO zaštićenom materijalnom i nematerijalnom baštinom u BiH, te turizam na otvorenom (Outdoor) na lokacijama duž Via Dinarica zelene linije u BiH.

- Kandidati mogu biti partnerstva od najmanje tri partnera, pri čemu bar jedan od partnera treba biti predstavnik privatnog sektora. Visina mogućih odobrenih sredstava kreće se između 80.000 i 300.000 eura, a potreban je vlastiti doprinos podnositelja zahtjeva u iznosu od najmanje 20 posto ukupnih troškova projekta, kazao je Wetzel dodajući kako očekuju da će više od 30 lokalnih biznisa unaprijediti svoju turističku ponudu, te da će se otvoriti najmanje 50 novih radnih mjesta.

Inače, krajnji korisnici su mikro, mala i srednja preduzeća, poduzetnici i turistički operateri sa naglaskom na žene i mlade, a krajnji rok za dostavljanje prijava je 1. juli ove godine.

EU4Business je projekt vrijedan 16,1 milion eura koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provode ga GIZ, ILO i UNDP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik