Modeli finansiranja za svaku grupu preduzeća

Bez autora
May 15 2019

Pomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da je strateško opredeljenje Ministarstva da se svakoj ciljnoj grupi iz MSP sektora ponudi odgovarajući instrument finansiranja.Obradović Jovanović je na panelu "Budućnost malih i srednjih preduzeća: kako obezbediti finansiranje i kako olakšati put u nove poduhvate", održanom u okviru SME 2019 konferencije, ukazala na to da MSP sektor ima vrlo karakteristične podgrupe kojima odgovaraju različiti načini finansiranja.

Modeli finansiranja za svaku grupu preduzećaPomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da je strateško opredeljenje Ministarstva da se svakoj ciljnoj grupi iz MSP sektora ponudi odgovarajući instrument finansiranja.

Obradović Jovanović je na panelu "Budućnost malih i srednjih preduzeća: kako obezbediti finansiranje i kako olakšati put u nove poduhvate", održanom u okviru SME 2019 konferencije, ukazala na to da MSP sektor ima vrlo karakteristične podgrupe kojima odgovaraju različiti načini finansiranja.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo privrede ove godine raspisalo tri javna poziva, na osnovu kojih je malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima stavljeno na raspolaganje 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

Pomoćnica ministra privrede podsetila je na to da su bespovratna sredstva obezbeđena kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

Prema njenim rečima, programi su koncipirani tako da mala i srednja preduzeća postignu određen nivo i to mešajući kredite, bespovratna sredstva i sopstvena ulaganja.

Bespovratna sredstva se kombinuju sa povoljnim kreditima Fonda za razvoj ili partnerskih banaka, rekla je Obradović Jovanović dodajući da su ove godine procedure olakšane, jer je cilj da se jednostavnije konkuriše za sredstva.

Ona je ocenila i da su banke konačno prepoznale značaj garancijskih instrumenata, te da ima puno banaka koje imaju mnogo veće plasmane zahvaljujući garancijama koje idu preko Evropskog investicionog fonda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik