Srbijagas dug od 83 miliona evra konvertovao u vlasništvo

Bez autora
May 15 2019

„Srbijagas“ je nedavno kupio većinski udeo u firmi „Bijeljina gas“ iz Bijeljine međutim nadležni u tom javnom preduzeću za Danas nisu mogli da preciziraju koliko su platili za tu akviziciju. Podatke o kupovini „Bijeljina gasa“ u javnost je izneo advokat Miloš Stevanović iz Bijeljine a ne „Srbijagas“. Stoga, u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo ništa u vezi toga pa tako ni podatke o ceni koštanja tog poslovnog aranžmana, rečeno je u službi za odnose sa javnošću „Srbijagasa“ u Novom Sadu. Pokušali smo da odgovor na naše pitanje dobijemo i od Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa“, međutim do zaključenja ovog izdanja nismo uspeli u tome.

Srbijagas dug od 83 miliona evra konvertovao u vlasništvo„Srbijagas“ je nedavno kupio većinski udeo u firmi „Bijeljina gas“ iz Bijeljine međutim nadležni u tom javnom preduzeću za Danas nisu mogli da preciziraju koliko su platili za tu akviziciju.

– Podatke o kupovini „Bijeljina gasa“ u javnost je izneo advokat Miloš Stevanović iz Bijeljine a ne „Srbijagas“. Stoga, u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo ništa u vezi toga pa tako ni podatke o ceni koštanja tog poslovnog aranžmana – rečeno nam je u službi za odnose sa javnošću „Srbijagasa“ u Novom Sadu.

Pokušali smo da odgovor na naše pitanje dobijemo i od Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa“, međutim do zaključenja ovog izdanja nismo uspeli u tome.

Inače, Miloš Stevanović, koji je nedavno obelodanio da je „Srbijagas“ novi većinski vlasnik „Bijeljina gasa“, obavlja funkciju savetnika Dušana Bajatovića za investicije u Bosni i Hercegovini. On je izneo da je „Srbijagas“ kupio 80 odsto udela u preduzeću „Bijeljina gas“ koje je osnovano pre deset godina za potrebe gasifikacije tog grada. Prema njegovim rečima, „Srbijagas“ ima nameru da završi projekat gasifikacije Bijeljine vrlo brzo, a strategija preduzeća je dugoročnija i obuhvata širenje poslovanja u regionu.

Dosadašnji vlasnik „Bijeljina gasa“ u iznosu od 80 odsto bilo je preduzeće „Novi Sad gas“ dok je 20 odsto u vlasništvu grada Bijeljina.

– „Novi Sad gas“ je u poslednjih nekoliko godina kuburio sa finansijskim problemima zbog čega nije mogao da realizuje gasifikaciju grada. S obzirom da je to preduzeće dužno „Srbijagasu“, deo tih potraživanja je pretvoren u vlasnički udeo pa je „Srbijagas“ postao novi vlasnik „Bijeljina gasa“ – istakao je Stevanović. Prema dostupnim podacima, „Novi Sad gas“ duguje „Srbijagasu“ više od 10 milijardi dinara, ili preko 83 miliona evra. Nema razumnog odgovora na pitanje zašto je „Srbijagas“ dozvolio da se toliko nakupe dugovi a da nije preduzeo mere za naplatu. Inače, „Novi Sad gas“ je još uvek društveno preduzeće a kao osnivači se vode 23. Mesna zajednica Sremska Kamenica i Skupština grada Novog Sada.

U tom preduzeću je formiran novi Upravni odbor u kojem grad Bijeljina ima jednog predstavnika, a „Srbijagas“ četiri. Nova direktorka je Blaženka Mandić, koja je na tu funkciju postavljena sa pozicije zamenice generalnog direktora „Srbijagasa“. Gasovod od Šepka do Bijeljine dugačak je 24 kilometra a vrednost gasifikacije iznosi 30 miliona evra.

LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da akvizicije ovog tipa nisu retke i da mogu biti uspešne i korisne.

– I u svetu se praktikuju ovakvi aranžmani u kojima se dug pretvara u vlasnički ulog, tako da potez poslovodstva „Srbijagasa“ nije nešto što je neuobičajeno. Takođe, sa poslovne tačke gledišta, tako nešto može biti veoma unosno. Primer je recimo poslovni potez Telekoma Srbije koji je svojevremeno kupio Telekom Srpske a praksa je pokazala da se to isplatilo. Isto može da se desi i u ovom slučaju. To će, naravno, zavisiti od toga šta država Srbija kao vlasnik „Srbijagasa“ želi. Ako joj je cilj da to preduzeće posluje na tržišnim osnovama, kupovina „Bijeljina gasa“ može da bude profitabilna. S druge strane, ako su nadležni u državi „Srbijagasu“ namenili ulogu preduzeća koje ima za cilj da čuva socijalni mir, onda je to sasvim druga priča u kojoj se dobra zarada ne može očekivati – zaključuje naš sagovornik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik