Sneg obrao maline: Kolika je šteta u zasadima voća Zapadne Srbije

Bez autora
May 16 2019

Posle majskog snega koji je zahvatio zasade voća na većim nadmorskim visinama u užičkom kraju, poljoprivrednici strahuju da je "viša sila" već "obrala" veliki deo očekivanog roda, a kolika je zaista šteta znaće se u narednim danima. Posebno su zabrinuti proizvođači malina u planinskim krajevima oko Užica, Arilja, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i drugih mesta odakle dolazi oko 90 odsto ukupne domaće berbe "crvenog zlata". Iako se temperatura nije spuštala u veliki minus, manja količina vlažnog snega visine do 10 centimetara, polomila je rodne grane u mnogim zasadima maline, u desetinama sela iznad 600 metara nadmorske visine, a primena dodatnih agrotehničkih mera mogla bi ublažiti posledice u narednim danima.

Sneg obrao maline: Kolika je šteta u zasadima voća Zapadne SrbijePosle majskog snega koji je zahvatio zasade voća na većim nadmorskim visinama u užičkom kraju, poljoprivrednici strahuju da je "viša sila" već "obrala" veliki deo očekivanog roda, a kolika je zaista šteta znaće se u narednim danima.

Posebno su zabrinuti proizvođači malina u planinskim krajevima oko Užica, Arilja, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i drugih mesta odakle dolazi oko 90 odsto ukupne domaće berbe "crvenog zlata".

Iako se temperatura nije spuštala u veliki minus, manja količina vlažnog snega visine do 10 centimetara, polomila je rodne grane u mnogim zasadima maline, u desetinama sela iznad 600 metara nadmorske visine, a primena dodatnih agrotehničkih mera mogla bi ublažiti posledice u narednim danima.

- Do juče smo imali problem sušenja zasada, zbog čega je rod prepolovljen, naročito u nižim predelima. Sada je i u brdskim krajevima sneg načinio istu štetu i izvesno je da ćemo u ukupnom zbiru imati daleko niže prinose od očekivanih - kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

- Proizvođači koji su osigurali zasade će delimično naplatiti štetu, ali ima mnogo onih koji nisu osigurani od ove nepogode ili su zakasnili sa potpisivanjem polise...

Brojni malinari su snežnu majsku noć proveli u zasadima, stresajući sneg sa lastara, kako bi sprečili veću štetu u malinjacima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik