Otvoren novi pogon Sirele vrijedan 43,5 milijuna kuna

Bez autora
May 19 2019

U Bjelovaru je u petak otvoren modernizirani i prošireni proizvodni pogon tvornice Sirela, u vlasništvu Dukata, vrijedan 43,5 milijuna kuna, a otvorenju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Otprilike polovinu vrijednosti investicije u novu proizvodnu liniju i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, odnosno 22,3 milijuna kuna, osigurao je Dukat, potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosila je 18,16 milijuna kuna, a potpora iz državnog proračuna 3,2 milijuna.

Otvoren novi pogon Sirele vrijedan 43,5 milijuna kunaU Bjelovaru je u petak otvoren modernizirani i prošireni proizvodni pogon tvornice Sirela, u vlasništvu Dukata, vrijedan 43,5 milijuna kuna, a otvorenju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Otprilike polovinu vrijednosti investicije u novu proizvodnu liniju i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, odnosno 22,3 milijuna kuna, osigurao je Dukat, potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosila je 18,16 milijuna kuna, a potpora iz državnog proračuna 3,2 milijuna.

Direktor Dukata Alen Fontana istaknuo je da ta tvrtka u posljednjih 12 godina uložila 500-tinjak milijuna kuna. "Dukat je danas regionalna kompanija, koja samo u Hrvatskoj zapošljava 1.600 zaposlenika, a u bjelovarskoj Sireli, koja predstavlja vrlo važan dio grupe, njih 350", kazao je.

Podsjetio je da Dukat u Hrvatskoj čine zagrebački pogon, karlovački KIM-a i Sirela, koja je ujedno i najveći izvoznik u grupi, primarno sireva. Lani je izvezla 2,76 milijuna kilograma sireva, a izvoz čini 32 posto prihoda Sirele. Većina izvoznih operacija Sirele odnose se na tržišta Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

U odnosu na 2014. godinu, koju uzimaju kao referentnu zbog ulaska Hrvatske u EU, proizvodnja u Bjelovaru povećala se 20 posto, naglasio je Fontana. Dodao je da se u bjelovarsku tvornicu do kraja iduće godine namjeravaju uložiti još 14 milijuna kuna.

Premijer Plenković izjavio je da ovom investicijom Dukat doprinosi kvaliteti proizvoda, jačanju brenda, stvaranju novih radnih mjesta koja su nužna za zaustavljanje iseljavanja, a povećani proizvodni kapaciteti pridonijet će rastu izvoza.

Dodao je kako je Hrvatska svjesna izazova s kojima se suočava poljoprivreda i posebice mljekarski sektor te dodao kako je glavni cilj prehrambena neovisnost Hrvatske.

Otvorenju pogona nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, saborski zastupnik Miro Totgergeli, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik