Radnicima staž nije povezalo 37.889 preduzeća

Bez autora
May 19 2019

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS objavio je u petak na zvaničnoj internet stranici spisak 37.889 firmi iz RS i FBiH koje nisu dokumentovale i povezale staž radnicima.Direktor tog fonda Mladen Milić rekao je na konferenciji za novinare u Bijeljini da poslodavci nisu predali ukupno 262.135 podataka o platama svojih zaposlenih i to u periodu od 1994. do 2017. godine. Do kraja godine je rok da dostave ove podatke. Očekujemo da će to učiniti, jer ćemo nakon toga biti prinuđeni da pokrenemo prekršajne prijave, poručio je Milić.

Radnicima staž nije povezalo 37.889 preduzećaFond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS objavio je u petak na zvaničnoj internet stranici spisak 37.889 firmi iz RS i FBiH koje nisu dokumentovale i povezale staž radnicima.

Direktor tog fonda Mladen Milić rekao je na konferenciji za novinare u Bijeljini da poslodavci nisu predali ukupno 262.135 podataka o platama svojih zaposlenih i to u periodu od 1994. do 2017. godine.

- Do kraja godine je rok da dostave ove podatke. Očekujemo da će to učiniti, jer ćemo nakon toga biti prinuđeni da pokrenemo prekršajne prijave - poručio je Milić.

On je pojasnio da uplatioci doprinosa za zaposlene nisu predali obrazac “M-4”, koji je bio važeći do kraja 2009. godine ili nakon toga obrazac “1002”, koji se dostavlja Poreskoj upravi, a predstavlja podatak o plati, odnosno, uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Među preduzećima koja su na objavljenom spisku nalazi se i znatan broj onih koja su uplatila doprinose. Imamo zbirni podatak, ali bez podnesenih obrazaca ne možemo uknjižiti pojedinačno za svakog osiguranika - rekao je Milić.

On kaže da se mnogi poslodavci plaše da je u ovom slučaju u pitanju dodatni namet ili trošak, što najvećim dijelom nije tačno, ali napominje da je uplata doprinosa obaveza koja ne zastarijeva.

Navodi da je Fond PIO na internet stranici objavio i obrazac “M-4”, s obzirom na to da nije u upotrebi već devet godina i teško ga je naći u knjižarama, te najavio pomoć poslodavcima u popunjavanju tog obrasca u svakoj od filijala.

- Potpuna, tačna i upotrebljiva matična evidencija u bazama Fonda PIO omogućava nesmetano ostvarivanje prava na penziju - dodao je Milić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić podržao je potez Fonda PIO, kojim je objelodanio sve firme koje nisu uredno dokumentovale uplate osiguranja radnicima.

- Neprestano iz Unije zagovaramo legalitet i legalnost rada. Potrebni su nam svakako manji nameti na rad, ali poslodavci su dužni da redovno izmiruju sve svoje obaveze - poručio je Škrebić.

Ekonomista Goran Radivojac smatra da ovoliki broj firmi koji se našao na spisku Fonda PIO bez neophodne dokumentacije o uplaćenim doprinosima sigurno pokazuje da je veliki procenat onih koji ih uopšte nisu ni uplatili. To je, kako kaže, ozbiljan problem, jer je Poreska uprava RS dosta represivna kada je u pitanju izmirenje obaveza po osnovu poreza i doprinosa, a mnogi ih ipak ne izvršavaju.

- Rješenje možemo tražiti u dva pravca - ili ići još represivnije, ili smanjiti stope za doprinose, pa na taj način dovesti poslodavce u situaciju da im se ne isplati izbjegavati obaveze, jer bi kazne bile dosta veće nego da su ih uplatili - rekao je Radivojac.

Dugovi i uštede

U Fondu PIO RS kažu da su im porasla potraživanja za neuplaćene doprinose. Dominira dug zdravstvenih ustanova, koji je povećan za 5,9 odsto. Istakli su i da su kontinuiranim sprovođenjem akcije “Stop prevarama, do penzije pošteno” u prošloj godini ušteđena 3,3 miliona maraka, a ukupno od 2012. više od 35 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik