Tender za Komercijalnu najkasnije početkom juna

Bez autora
May 20 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas na otvaranju konferencije „Digitalno bankarstvo“ da je bankarski sektor u Srbiji potpuno stabilan, te da je u tom sektoru u toku konsolidacija. Mali je, učestvujući na skupu u organizaciji „Adria media group“, podsetio na to da je pre samo desetak dana završena formalno i prodaja manjinskog udela u Jubmes banci, kao i da je u toku i priprema za privatizaciju Komercijalne banke. On je izrazio očekivanje da će se najkasnije početkom juna objaviti javni poziv za pronalaženje strateškog partnera i za tu banku, dodavši da će u vlasništvu države ostati samo banka Poštanska štedionica.

Tender za Komercijalnu najkasnije početkom junaMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas na otvaranju konferencije „Digitalno bankarstvo“ da je bankarski sektor u Srbiji potpuno stabilan, te da je u tom sektoru u toku konsolidacija.

Mali je, učestvujući na skupu u organizaciji „Adria media group“, podsetio na to da je pre samo desetak dana završena formalno i prodaja manjinskog udela u Jubmes banci, kao i da je u toku i priprema za privatizaciju Komercijalne banke.

On je izrazio očekivanje da će se najkasnije početkom juna objaviti javni poziv za pronalaženje strateškog partnera i za tu banku, dodavši da će u vlasništvu države ostati samo banka Poštanska štedionica.

Ministar je objasnio da manje privatne banke nestaju jer ih kupuju veliki sistemi, a da građani i klijenti banaka imaju iste potrebe – da što pre dobiju neku uslugu, što su, po njemu, zajednički izazovi i za banke i za državu.

Zato su prioriteti digitalizacija i podizanje kvaliteta usluga, rekao je on i dodao da će pobediti ona banka koja ima bolji IT sistem, bolje usluge i više korisnika.

Prema njegovim rečima, država je odredila kao prioritet digitalizaciju, eUpravu i to da što više usluga bude onlajn.

Srbija, kako je istakao, ne želi da propusti četvrtu industrijsku revoluciju i u našoj zemlji će se sve više pričati ne samo o digitalizaciji, već i o veštačkoj inteligenciji, robotici.

Želimo da budemo korak ispred svih. U ovom trenutku smo završili data centar u Beogradu, a očekuje nas i novi centar u Kragujevcu, rekao je Mali i dodao da je zato važno i uvođenje 5G mreže, što se može očekivati početkom naredne godine.

On je napomenuo da će gotovo 100 miliona evra ove godine biti uloženo u razvoj naučno-tehnoloških parkova i  naučnoistraživačkih i data centara, što će dodatno podstaći razvoj naše ekonomije.

Ministar se osvrnuo i na posetu misije Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji, koja se sutra završava.

Oni će potvrditi da je privredni rast u Srbiji 3,5 odsto. Predviđanja MMF-a i Svetske banke su da će Srbija u naredne četiri godine imati najveći rast u regionu, sa stopom od četiri odsto. Svetska banka čak predviđa da možemo dostići i sedam odsto, naglasio je Mali.

On je poručio da će građani Srbije živeti sve bolje, naglasivši da je prema prognozi MMF-a i Svetske banke, životni standard po glavi stanovnika 2018. godine bio oko 7.200 dolara, dok će 2023. godine biti oko 10.400 dolara, što je povećanje od 44 odsto.

Ministar je ukazao na to da je najveći zadatak države da obezbedi atraktivno tržište i da će, nakon postignute fiskalne konsolidacije i daljeg održavanja makroekonomske stabilnosti, biti ključna tri prioriteta.

To su, kako je precizirao, povećanje plata i penzija odnosno lične potrošnje, još veća ulaganja u kapitalne investicije, kao i nastavak smanjenja poreskog opterećenja na zarade.

Kada je reč o investicijama, Mali je objasnio da su one bile rekordne ove godine i da je za tu namenu predviđeno iz budžeta preko 220 milijardi dinara, i dodao da će naredne godine biti planirano više od 250 milijardi dinara investicija, što je dodatni impuls rastu naše ekonomije.

Nastavićemo da smanjujemo opterećenja na zarade. Prošle godine je to bilo ukidanje naknade za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto. Očekujem dodatno smanjenje za bar jedan procentni poen za 2020. godinu, poručio je Mali i zaključio da će na taj način naše tržište postati još  atraktivnije za poslovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik