Konačno stižu ulaganja u PZ Kamenica

Bez autora
May 20 2019

U saradnji sa kantonalnim i federalnim vlastima, Grad Bihać u poslovnu zonu Kamenica namjerava uložiti 600.000 KM. Sredstva su trebala biti odobrena još prošle godine, kada su mještani Kamenice prvi put čuli za ovu vijest. Nakon godinu čekanja nismo vidjeli da se išta počelo raditi u poslovnoj zoni. Tamo ima već oko 20 privrednih subjekata, ali samo nešto malo puta je napravljeno i voda je dovedena, dok još nema ni kanalizacije, kazao je član Savjeta mjesne zajednice Amir Dedić. Prema ranijim najavama u izgradnju saobraćajnice u poslovnoj zoni Federalno ministarstvo rada, poduzetništva i obrta uložit će 250.000 maraka, dok će u sistem odvodnje fekalnih i oborinskih voda Vlada USK-a uložiti 100.000 maraka. Preostala potrebna sredstva od 250.000 KM osigurat će Grad.

Konačno stižu ulaganja u PZ KamenicaU saradnji sa kantonalnim i federalnim vlastima, Grad Bihać u poslovnu zonu Kamenica namjerava uložiti 600.000 KM. Sredstva su trebala biti odobrena još prošle godine, kada su mještani Kamenice prvi put čuli za ovu vijest.

Slobodne parcele

- Nakon godinu čekanja nismo vidjeli da se išta počelo raditi u poslovnoj zoni. Tamo ima već oko 20 privrednih subjekata, ali samo nešto malo puta je napravljeno i voda je dovedena, dok još nema ni kanalizacije, kazao nam je član Savjeta mjesne zajednice Amir Dedić.

Prema ranijim najavama u izgradnju saobraćajnice u poslovnoj zoni Federalno ministarstvo rada, poduzetništva i obrta uložit će 250.000 maraka, dok će u sistem odvodnje fekalnih i oborinskih voda Vlada USK-a uložiti 100.000 maraka. Preostala potrebna sredstva od 250.000 KM osigurat će Grad.

Prema podacima Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj Bihaća, u poslovnoj zoni Kamenica trenutno za nove investitore postoji još 11 slobodnih parcela.

Ipak, u aprilu ove godine se počelo nešto dešavati, u Gradskoj upravi Bihać održan je uvodni sastanak za uspostavljanje sistema tehničke podrške i poslovnog savjetovanja za firme u Poslovnoj zoni Kamenica na kojem su prezentirane naredne aktivnosti.

Javni poziv

- Grad Bihać je 2018. godine aplicirao na javni poziv FMRPO za grant sredstva, gdje ukupna vrijednost projekta iznosi 445.749,50 KM, a od toga finansiranje iz sredstava grant sheme 250.000 KM i finansiranje iz sredstava Grada Bihać 195.749,50 KM. Projektni prijedlog je odobren i ugovor je potpisan 5. 9. 2018. godine, sa produženim rokom realizacije do 5. 8. 2019. godine. Projekt zajedno implementiraju Grad Bihać i JU Zavod za prostorno uređenje Bihać, saopćeno je iz Gradske uprave.

Planirani su izgradnja raskrsnica, oborinske kanalizacije u Kamenici, projekt razvoja upravljačkih kapaciteta, uspostavljanje sistema tehničke podrške, poslovno savjetovanje i promocija poslovne zone kao prilike za investiranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik