Na kafu iz uvoza otišla 32 miliona KM

Bez autora
May 21 2019

Da kafa i dalje zauzima visoko mjesto na listi toplih napitaka među stanovnicima BiH pokazuje podatak da je na domaće tržište u prvom kvartalu ove godine stiglo 7,68 miliona kilograma kafe, što je za oko 66.000 kilograma više u odnosu na isti period lani. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvom kvartalu ove godine za kafu iz uvoza iskeširano je više od 32 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine za 7,61 milion kilograma kafe iz uvoza BiH platila oko 34 miliona maraka. Rast uvoza kafe pratio je i rast izvoza, pa je tako BiH u prvom kvartalu ove godine na inostrano tržište plasirala oko 362.000 kilograma kafe, što je za oko 9.000 kilograma više u odnosu na isti period 2018. godine.

Na kafu iz uvoza otišla 32 miliona KMDa kafa i dalje zauzima visoko mjesto na listi toplih napitaka među stanovnicima BiH pokazuje podatak da je na domaće tržište u prvom kvartalu ove godine stiglo 7,68 miliona kilograma kafe, što je za oko 66.000 kilograma više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prvom kvartalu ove godine za kafu iz uvoza iskeširano je više od 32 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine za 7,61 milion kilograma kafe iz uvoza BiH platila oko 34 miliona maraka.

Rast uvoza kafe pratio je i rast izvoza, pa je tako BiH u prvom kvartalu ove godine na inostrano tržište plasirala oko 362.000 kilograma kafe, što je za oko 9.000 kilograma više u odnosu na isti period 2018. godine.

Podaci UIO BiH pokazuju da je vrijednost izvezene kafe u ovoj godini 2,98 miliona maraka, što je za oko 30.000 maraka više u odnosu na prošlu godinu.

Najviše kafe na domaće tržište stiglo je iz Brazila, Italije, Indije, Vijetnama i Hrvatske. BiH je najviše kafe izvezla u Sijera Leone, Sjedinjene Američke Države, Hrvatsku, Švedsku i Njemačku.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković kaže za “Glas Srpske” da su na povećanje uvoza vjerovatno uticali veća potrošnja kafe ili smanjenje crnog tržišta.

- Nije dobro što se uvoz povećava ako je potrošnja zadržana na istom nivou, jer to ide na štetu domaćih proizvođača. Pozitivna je činjenica što raste izvoz i što kafa iz BiH uspijeva da dođe na inostrano tržište. Na rast izvoza vjerovatno je uticao veliki odliv našeg stanovništva u inostranstvo, pa je tamo povećana potražnja za našom domaćom kafom - istakao je Duduković i dodao da očekuje da će trend izvoza kafe biti veći u idućem periodu.

Za pravljenje mnogima omiljenog napitka uzgajaju se dvije vrste kafe, arabika i robusto. Kafa arabika dominira na svjetskim plantažama i obuhvata od 75 do 80 odsto ukupne proizvodnje. Poznavaoci kafe ističu da je osnovna razlika između ove dvije vrste u ukusu, odnosno arabika sadrži jedan i po odsto kofeina, dok je robusto gotovo duplo jača.

Potrošači

Istraživanja pokazuju da se kafa najviše pije u Finskoj, čak 12 kilograma po glavi stanovnika godišnje, a po potrošnji ih prate Norvežani koji godišnje popiju 9,9 kilograma kafe po stanovniku. Na trećem mjestu nalaze se Islanđani koji u prosjeku konzumiraju pet šoljica kafe dnevno, odnosno devet kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik