Kilometar pruge Novi Sad-Kelebija 11 miliona evra

Bez autora
May 21 2019

Obnova pruge Novi Sad-Subotica-Kelebija koštaće Srbiju 10,7 miliona evra po kilometru, prema ugovoru o zajmu od kineske Eksim banke koji je danas usvojila Skupština Srbije. Prema ugovoru o zajmu posao je vredan 1,16 milijardi američkih dolara, dok je dužina ove deonice pruge Beograd-Budimpešta dugačka 108 kilometara. Od ukupne sume koja će biti potrošena za modernizaciju i rekonstrukciju pruge, iz kredita Eksim banke dolazi 85 odsto, odnosno više od 988 miliona dolara. Srbija će Eksim banci platiti i naknadu za upravljanje u izonsu od 2,5 miliona dolara, a posao će obaviti kineske firme China Railway International i China Communications Construction Company.

Kilometar pruge Novi Sad-Kelebija 11 miliona evraObnova pruge Novi Sad-Subotica-Kelebija koštaće Srbiju 10,7 miliona evra po kilometru, prema ugovoru o zajmu od kineske Eksim banke koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Prema ugovoru o zajmu posao je vredan 1,16 milijardi američkih dolara, dok je dužina ove deonice pruge Beograd-Budimpešta dugačka 108 kilometara.

Od ukupne sume koja će biti potrošena za modernizaciju i rekonstrukciju pruge, iz kredita Eksim banke dolazi 85 odsto, odnosno više od 988 miliona dolara.

Srbija će Eksim banci platiti i naknadu za upravljanje u izonsu od 2,5 miliona dolara, a posao će obaviti kineske firme China Railway International i China Communications Construction Company (CCCC).

Ove dve firme u Srbiji već grade deonicu pruge od Beograda do Stare Pazove.

Srbija će takođe uzeti zajam od Eksim banke za izgradnju autoputa Požega-Preljina u vrednosti od 445 miliona američkih dolara, prema drugom ugovoru o zajmu koji je takođe danas usvojila Skupština.

Taj posao, koji će takođe sprovesti kineski CCCC, vredan je ukupno 523,5 miliona dolara, što znači da će za izgradnju deonice dužine 30,9 kilometara Srbija platiti skoro 17 miliona po kilometru.

Sklapanje ovih sporazuma kritikovala je nevladina organizacija Transparentnost Srbija, koja tvrdi da se na ovaj način obesmišljavaju domaći zakoni koji propisuju stroga pravila za nadmetanje u javnim nabavkama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik