Novi Nacionalni program predviđa smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni za 200 miliona evra

Bez autora
May 22 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas, obraćajući se učesnicima godišnje konferencije Vlade Republike Srbije i privrede Srbije "Izlaz iz sive ekonomije", da država nastavlja odlučnu borbu protiv sive ekonomije, u kojoj, kako je naglasila, neće biti kompromisa.Brnabić je, otvarajući ovaj skup na kojem je predstavljen novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, sa Akcionim planom za 2019/20. godinu, istakla da je to jedini način da se obezbede fer uslovi privredi koja posluje u skladu sa zakonima i plaća poreze. Mi možemo da obezbedimo bolji kvalitet života za sve građane Srbije, naglasila je premijerka, ukazavši na to da je, s tim u vezi, novim Akcionim planom za 2019. i 2020. godinu predviđeno 36 mera i 153 aktivnosti.

Novi Nacionalni program predviđa smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni za 200 miliona evraPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas, obraćajući se učesnicima godišnje konferencije Vlade Republike Srbije i privrede Srbije "Izlaz iz sive ekonomije", da država nastavlja odlučnu borbu protiv sive ekonomije, u kojoj, kako je naglasila, neće biti kompromisa.

Brnabić je, otvarajući ovaj skup na kojem je predstavljen novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, sa Akcionim planom za 2019/20. godinu, istakla da je to jedini način da se  obezbede fer uslovi privredi koja posluje u skladu sa zakonima i plaća poreze.

Mi možemo da obezbedimo bolji kvalitet života za sve građane Srbije, naglasila je premijerka, ukazavši na to da je, s tim u vezi, novim Akcionim planom za 2019. i 2020. godinu predviđeno 36 mera i 153 aktivnosti.

To je, kako je dodala, potvrda kontinuiranih napora usmerenih na suzbijanje sive ekonomije, što je od velikog značaja za stvaranje boljih uslova za život i rad u našoj zemlji.

Premijerka je istakla da su promene u Srbiji partnerski posao i da Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), privreda i Vlada zajedno rade na stvaranju fer tržišta.

Pomenuti nacionalni program, koji su pripremili Vlada Srbije i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ, predviđa smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni za gotovo 200 miliona evra i prevođenje najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi iz sive zone u legalne tokove, i to u naredne dve godine.

Planirano je da se njime postigne pet ciljeva: efikasniji nadzor, unapređenje rada Poreske uprave, uvođenje podsticajnih mera za legalno poslovanje i zapošljavanje, smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja i jačanje svesti o suzbijanju sive ekonomije.

Brnabić je istakla da se radi na efikasnom inspekcijskom nadzoru, pre svega, kroz sistem eInspektor, koji je ove godine zaživeo u četiri pilot-inspekcije, a uskoro će i u dodatnih 30.

Kada je reč o povećanju efikasnosti Poreske uprave, ona je istakla da se uvodi sve veći broj elektronskih servisa, ali i da se realizuje program transformacije Poreske uprave, koji je Vlada usvojila prošle godine.

Ministarstvo finansija trenutno radi analizu o tome kako možemo da poboljšamo sistem fiskalizacije, koji se oslanja na fiskalne kase, što će biti jedan od prioriteta u 2020. godini, kao i uvođenje veće transparentnosti i mnogo bolje kontrole i mogućnosti za bolju analizu rizika, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je iznela podatak da je u prvih pet meseci ove godine počela prijava sezonskih radnika u poljoprivredi i da je već angažovano 5.095 sezonaca, koji više ne rade na crno.

Novi sistem je do sada, iako još nismo ušli u sezonu, koristilo 111 poslodavca, koji su uplatili u budžet ukupno 29,5 miliona dinara na ime poreza i doprinosa, što su bolji rezultati nego na godišnjem nivou tokom ranijih godina, navela je Brnabić.

Premijerka je podsetila na to da je od 1. oktobra uveden prvi program za oslobođenje od poreza početnika u poslovanju, kao podstrek za mlade ljude koji razmišljaju preduzetnički, dodajući da je do 30. aprila registrovano 420 privrednih subjekata sa više od 500 zaposlenih.

Završili smo prvu fazu razvoja sistema eInspektor, koji je krenuo od 18. februara, i danas imamo 3.662 nadzora, rekla je Brnabić, dodajući da se pravi kontakt centar za sve inspekcije, gde će moći da se prijavljuju svi prigovori i da se taj proces nadgleda.

Do kraja godine ćemo, takođe, povezati sistem eInspektor sa portalom eUprave kako bismo uveli potpunu transparenost u rad inspekcija, naglasila je predsednica Vlade i dodala da je cilj i elektronski prijem rešenja i elektronsko plaćanje.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov rekao je da su za privredu najvažnije mere kojima se podstiče legalno poslovanje i smanjuju birokratija i troškovi.

On je naveo da je, u istraživanju NALED-a, 79 odsto privrednika istaklo da su visoki porezi i doprinosi na zarade ključni uzrok sive ekonomije, pa je zato smanjenje poreskog opterećenja jedna od najvažnijih mera.

Prema njegovoj oceni, važno je da se proširi delokrug programa "Startuj legalno" i sistema za prijavu sezonskih radnika u građevinarstvu, turizmu i kućnim poslovima, zatim uspostavi elektronski javni registar taksi i naknada i da se prepoznaju novi oblici radnog angažovanja.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib ocenio je da je Srbija proteklih godina ostvarila dobre ekonomske rezultate, ali da je i dalje problem siva ekonomija, koja obuhvata i do 30 odsto BDP-a.

Zbog toga, kako je istakao, Srbija gubi značajne poreske prihode koji bi mogli da se upotrebe za investicije u oblastima koje donose korist svim građanima.

Četvrtu godišnju konferenciju organizuju Vlada Republike Srbije i Nacionalna alijansa za lokalni  ekonomski razvoj (NALED), uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik