Izdate građevinske dozvole: Mogu da počnu radovi od Velike Plane do Kovina

Bez autora
May 23 2019

Ministarstvo građevinarstva izdalo je građevinske dozvole za dve deonice nastavka Turskog toka kroz Srbiju. Dozvole su izdate za deonice od Velike Plane do Kovina i od Kovina do Žablja. Reč je o deonici 2: Velika Plana - Žabari - Smederevo - Kovin i deonici 3: Kovin - Pančevo - Kovačica - Opovo - Palilula - Zrenjanin - Titel - Novi Sad - Žabalj. Ministarstvo građevinarstva je nadležno za izdavanje svih potrebnih akata za izgradnju gasovoda i po zahtevu investitora do sada su izdali lokacijske uslove za deonice 2 i 3. Takođe, pribavljeni su pozitivni izveštaji Revizione komisije za deonice 1, 2 i 3.

Izdate građevinske dozvole: Mogu da počnu radovi od Velike Plane do KovinaMinistarstvo građevinarstva izdalo je građevinske dozvole za dve deonice nastavka Turskog toka kroz Srbiju. Dozvole su izdate za deonice od Velike Plane do Kovina i od Kovina do Žablja, navodi Tanjug.

Reč je o deonici 2: Velika Plana - Žabari - Smederevo - Kovin i deonici 3: Kovin - Pančevo - Kovačica - Opovo - Palilula - Zrenjanin - Titel - Novi Sad - Žabalj.

 Ministarstvo građevinarstva je nadležno za izdavanje svih potrebnih akata za izgradnju gasovoda i po zahtevu investitora do sada su izdali lokacijske uslove za deonice 2 i 3.

Takođe, pribavljeni su pozitivni izveštaji Revizione komisije za deonice 1, 2 i 3.

Deonica 1 gasovoda je na relaciji: Zaječar - Boljevac - Paraćin - Ćuprija - Jagodina - Despotovac - Svilajnac - Velika Plana - Žabari.

Trasa deonica 4 je: Žabalj - Bečej - Ada - Senta - Kanjiža.

Ministarstvo je takođe izdalo, kako navodi, građevinske dozvole za pripremne radove za deonice 1, 2 i 3 i potvrđena je prijava radova za deonice 2 i 3.

Iako nije bilo zvaničnog otvaranja radova, uveliko se odvijaju pripremni radovi za postavljenje cevi na više deonica u Srbiji, a preko Luke Novi Sad transportuju se cevi za gradnju tog gasovoda.

Do decembra bi trebalo da bude dopremljeno oko 50.000 tona cevi. Svaka cev teška je 5.270 kilograma, a dugačka 12 metara.

Gasovod će iz Bugarske ulaziti u Srbiju kod Zaječara, protezati se do Kanjiže i kod Horgoša izlaziti u Mađarsku.

Trasu nacionalnog magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice, kojom će biti dopreman ruski gas iz Turskog toka, projektovao je italijansko-srpski konzorcijum "Sajpem-Srbijagas". Pripremne radove obavljaju srpske firme.

Vlasnik gasovoda je srpsko-ruska firma Gastrans, koja finansira projekat, dok je ruska kompanija IDC dobila posao na tenderu za izvođenje radova, a veliki broj domaćih kompanija dobiće posao upravo preko njih i Srbijagasa.

Tri kompanije iz Italije i Nemačke, koje će biti glavni izvođači za taj deo gasovoda, biće angažovane i za njegov prolazak kroz reke Dunav i Tisu.

Cevi će biti postavljene i ispod reka Crni Timok, Velika Morava i Tamiš.

Očekuje se da i Bugarska počne gradnju svoje deonice u junu.

Izgradnja prve deonice gasovoda Turski tok ka Šajkašu u Subotici, kako prenose mediji, zvanično je počela 17. maja.

Takođe se kaže da će jedan krak ići prema Republici Srpskoj, gde će se transportovati oko milijardu kubika gasa, a jedan od Gospođinaca, kako bi se gas iz Turskog toka iskoristio i za punjenje "Banatskog dvora".

Proširenje skladišta Banatski dvor će, prema nezvaničnim informacijama, početi narednog meseca i ubuduće će se skladištiti 750 miliona kubika gasa umesto sadašnjih 350, čime će Srbija i u najhladnijim danima moći da pokrije potrebe za gasom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik