Otvoren Regionalni startap centar u Čačku

Bez autora
May 26 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u Čačku otvaranju novog Regionalnog inovacionog startap centra, u kojem će mladi inženjeri moći da pretvaraju svoje ideje u biznis.Brnabić je na otvaranju tog centra u okviru Naučno-tehnološkog parka u Čačku, koji postoji od 2014. godine, poručila da su mladi inženjeri budućnost Srbije, a njihove inovacije ono što će našu zemlju povući napred. Ona je podsetila na to da je danas objavljen poziv svim zainteresovanim timovima da se prijave za stanare tog startap centra, gde će im na raspolaganju biti najsavremenija tehnološka oprema, ali i edukacija za razvoj poslovanja i zaštitu prava intelektualne svojine.

Otvoren Regionalni startap centar u ČačkuPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u Čačku otvaranju novog Regionalnog inovacionog startap centra, u kojem će mladi inženjeri moći da pretvaraju svoje ideje u biznis.

Brnabić je na otvaranju tog centra u okviru Naučno-tehnološkog parka u Čačku, koji postoji od 2014. godine, poručila da su mladi inženjeri budućnost Srbije, a njihove inovacije ono što će našu zemlju povući napred.

Ona je podsetila na to da je danas objavljen poziv svim zainteresovanim timovima da se prijave za stanare tog startap centra, gde će im na raspolaganju biti najsavremenija tehnološka oprema, ali i edukacija za razvoj poslovanja i zaštitu prava intelektualne svojine.

Inovacije će nam omogućiti da nadoknadimo šanse koje smo izgubili prethodnih godina, pri čemu će pomoći Srbiji da postane jedan od pobednika u Evropi po stvaranju inovacionih tehnologija, ocenila je premijerka.

Prema njenim rečima, srpski inženjeri su veliki potencijal ne samo zbog velikog znanja koje poseduju u oblasti nauke i tehnike, već i zbog toga što tržištu nude kvalitetne ideje koje su primenjive u privredi i mogu biti profitabilne za njih, njihove porodice, ali i lokalnu samoupravu.

Otvaranje Naučno-tehnološkog parka u Čačku i njegovo širenje kroz danas otvoreni startap centar rezultat je sinergije privrede, naučnih institucija, lokalne samouprave i Vlade Srbije, naglasila je ona.

Predsednica Vlade je izrazila nadu da će mladi iz tog dela Srbije tu ostati, razvijati svoje ideje i odatle ih slati u svet.

Ona je najavila da će do kraja njenog mandata Srbija imati četiri naučno-tehnološka parka, uz napomenu da su dva već otvorena.

Reč je o pomenutom naučno-tehnološkom parku u Čačku, kao i o parku u Beogradu, koji je počeo sa radom 2015. godine, a u njemu danas posluje 70 kompanija, u kojima radi 700 inženjera, precizirala je Brnabić.

Premijerka je ukazala na to da je planirano da se za park u Čačku napravi ili rekonstruiše zgrada, gde će sve IT kompanije iz tog dela Srbije biti objedinjene na jedno mesto kako bi lakše razmenjivale ideje i bile konkurentnije na tržišu.

Ona je objasnila da su druga dva naučno-tehnološka parka, u Novom Sadu i Nišu, u izgradnji, i dodala da će startap centri biti razvijani i u drugim gradovima zbog talenta i potencijala koji naši mladi inženjeri poseduju.

Brnabić je najavila da će i Pirot, Subotica, Zrenjanin, Kruševac i mnogi drugi gradovi dobiti startap centre, koji će zatim biti umreženi u jedinstven centar kako bi svi međusobno razmenjivali znanja i ponudili ih Evropi i svetu.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da, ako Srbija želi da razvija svoju ekonomiju, mora da ulaže u mlade talente i inovacije, i da je za to neophodna i odgovarajuća infrastuktura.

Popović je najavio da će do kraja godine u Srbiji biti otvoreno još osam inovacionih startap centara, uz napomenu da je ovaj u Čačku prvi u tom nizu.

Čačak je danas dobio jedan fantastičan startap centar na odličnoj lokaciji, ocenio je ministar i dodao da je taj centar opremljen najsavremenijom opremom.

On je naglasio da je način da mlade zadržimo u našoj zemlji otvaranje startap centara, ali i druge infrastrukture, kao što je izgradnja auto-puta Beograd-Čačak koji bi trebalo da doprinese vraćanju dela ljudi iz prestonice u taj grad.

Nastavićemo sa ovim programom, najavio je Popović i uputio poziv svim inovacionim kompanijama da se prijave na nove konkurse koje će Vlada objaviti u narednom perodu u toj oblasti, jer, kako je poručio, inovaciono preduzetništvo predstavlja budućnost Srbije i celog sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik