Rus spreman da proda "Spilit"

Bez autora
May 26 2019

Postoji realna mogućnost da kompletna fabrika nameštaja u Vranju, "Spilit", bude prodata a proizvodnja ponovo pokrenuta. Nakon što su vlasnici i rukovodstvo fabrike "Spilit" pre nekoliko dana iznenada nestali, ostavljajući oko 400 radnika proizvodnje na cedilu, kao i mnogobrojne kupce nameštaja iz prodavnica "Nefa", situacija bi mogla da se promeni. Prema infomacijama, još u petak po podne rukovodstvo grada uspelo je da, posle više bezuspešnih pokušaja, stupi u kontakt sa ruskim vlasnikom, Andrejom Hodasevičem. "Novosti" saznaju da je vlasnik iz Rusije vranjske čelnike obavestio da ima želju i nameru da proda fabriku u Vranju, a na pitanje zašto je preko noći napustio kompaniju i radnike, Hodasevič je rekao da je bio nezadovoljan menadžmentom i robom. U razgovoru sa čelnicima grada istakao je da je posao u poslednje vreme išao loše jer je bio nezadovoljavajući kvalitet proizvoda, što su potvrđivale česte reklamacije.

Rus spreman da proda Postoji realna mogućnost da kompletna fabrika nameštaja u Vranju, "Spilit", bude prodata a proizvodnja ponovo pokrenuta, saznaju "Novosti".

Nakon što su vlasnici i rukovodstvo fabrike "Spilit" pre nekoliko dana iznenada nestali, ostavljajući oko 400 radnika proizvodnje na cedilu, kao i mnogobrojne kupce nameštaja iz prodavnica "Nefa", situacija bi mogla da se promeni.

Prema našim infomacijama, još u petak po podne rukovodstvo grada uspelo je da, posle više bezuspešnih pokušaja, stupi u kontakt sa ruskim vlasnikom, Andrejom Hodasevičem.

"Novosti" saznaju da je vlasnik iz Rusije vranjske čelnike obavestio da ima želju i nameru da proda fabriku u Vranju, a na pitanje zašto je preko noći napustio kompaniju i radnike, Hodasevič je rekao da je bio nezadovoljan menadžmentom i robom.

U razgovoru sa čelnicima grada istakao je da je posao u poslednje vreme išao loše jer je bio nezadovoljavajući kvalitet proizvoda, što su potvrđivale česte reklamacije. Zbog toga mu je, kaže, biznis trpeo.

Radnici, sa druge strane, kažu da su imali puno posla, da gotovo niko nije koristio godišnji odmor, kao i da su robu radili ne samo za srpsko tržište, već i za Bosnu, Makedoniju i Sloveniju. Bez obzira na izgovore koje sada plasira ruski biznismen, za radnike ali i grad najvažnije je da postoji šansa da se prevaziđe trenutna situacija, čemu se zaposleni i nadaju.

- Iako je bilo reči da su Rusi odneli mašine, tvrdim da nisu. Proizvodnja može odmah da se ponovo pokrene. Mi verujemo da će se to i desiti. Spremni smo da danonoćno dežuramo kako se neko ne bi usudio da odnese repromaterijal ili mašine. Međutim, uverili su nas da je obezbeđenje u stalnom kontaktu sa policijom i da nema potrebe da radnici brinu o imovini - rekao nam je Predrag Trajković, jedan od radnika, koji je radio kao majstor proizvodne linije.

Deo radnika iz "Spilita" mišljenja je da su izvesni biznismeni iz Holandije bili zainteresovani za kupovinu fabrike, ali u međuvremenu su otvorili proizvodni pogon u susednom Suvom Dolu.

Delegacija zaposlenih sastala se sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem. Detalji sastanka nisu izneti u javnost, ali je izvesno da će rukovodstvo grada pomoći koliko može.

Inspekcijski nadzor

Odsecima Inspekcije rada u Vranju i Somboru nisu se još obraćali zaposleni u "Spilitu", a isto važi i za radnike beogradske "Nefe". Radi potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, sutra će biti izvršeni nadzori kod oba poslodavca.

Ovo piše u odgovorima Ministarstva za rad kojem smo se obratili da pojasni da li će i kako reagovati povodom stotine otkaza koje su dobili zaposleni u ovim gradovima "preko noći". Dodaje se i da "zajednički rade sa drugim inspekcijama i da treba videti da li je ranije bilo teškoća u radu ovih kompanija, što nije u nadležnosti Ministarstva za rad".

Banjaluka

"Nefa" firma je zatvorena i u Banjaluci. Radnici koje su "Novosti" zatekli u prostorijama, kažu da su iz novina saznali da više ne rade.

- Sreća pa nemamo velikih dugovanja robe, samo prema dva kupca. Život ide dalje - kažu radnici.

"Nefa" nameštaj su u Banjaluci radili od avgusta prošle godine. Imaju radnju i u Bijeljini i Sarajevu, ali se na telefone u ovim poslovnicama niko nije javljao.

Andrej Hodasevič u Rusiji samo "sitna riba"

Ruski biznismen Andrej Georgijevič Hodasevič, koji se ovih spominje zbog velike afere i bega njegovih menadžera iz iznajmljenih prostorija fabrika nameštaja u Srbiji, u Rusiji je gotovo nepoznata ličnost. Definitivno nije, kako su neki srpski mediji pisali, bogati biznismen jer se njegovo ime ne pominje na rang-listama najuspešnijih. Iz državnog registra se vidi da je Hodasevič osnivač devet kompanija u mestima Saratovske oblasti. Jedna od njih se zove "Kralj nameštaja", a osnivač je i kompanije "Mnogo nameštaja" ("Mnogo mebelji"), koja je registrovana za prodaju različitih proizvoda za kućne potrebe. Upravo ona se i pominje u našim medijima.

Upadljiv je i podatak iz ruskog registra kompanija iz kojeg se vidi da je osnivački kapital u svim tim kompanijama bio simboličan. Jedan broj firmi koje je u Saratovskoj oblasti osnovao Hodasevič, već je likvidiran, a nema ni "mnogo prodajnih objekata širom Evrope", kako se pisalo kada je pre dve godine došao u Srbiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik