Sa 50 zaposlenih zarađuju milijardu dolara godišnje: Šta sve nudi jedan od najstarijih sajtova na svetu

Bez autora
May 27 2019

"Craigslist" nije samo jedan od najvećih, već i najstarijih sajtova na internetu. Nastao je uporedo s pojavom veba, kada je osnivač Kreg Nevmark svoj njuzleter sa lokalnim događajima u San Francisku pretvorio u stranicu. On je te 1995. godine mislio da deleći ove događaje sa svojim prijateljima pomaže zajednici da bude kompaktnija, jer je i sam bio nov u gradu. Sada, više od dvadeset godina kasnije, ovaj sajt beleži rekordne posete ne samo u Americi, već i u ostalim zemljama u kojima posluje. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom sajtu o kom je nedavno pisao i Business insider. "Craigslist" uspeva da se konstantno rangira među 20 najboljih sajtova u SAD. U 2005. godini ovo je bio sedmi najposećeniji sajt u SAD. Prema Similarweb-u, ovaj sajt se trenutno nalazi na 15. mestu među najpopularnijim sajtovima, čime prestiže po posećenosti Netflix, Zillov, Walmart, Pinterest, LinkedIn i CNN. Takođe po posećenosti zauzima i 118. mesto u svetu.

Sa 50 zaposlenih zarađuju milijardu dolara godišnje: Šta sve nudi jedan od najstarijih sajtova na svetu"Craigslist" nije samo jedan od najvećih, već i najstarijih sajtova na internetu. Nastao je uporedo s pojavom veba, kada je osnivač Kreg Nevmark svoj njuzleter sa lokalnim događajima u San Francisku pretvorio u stranicu.

On je te 1995. godine mislio da deleći ove događaje sa svojim prijateljima pomaže zajednici da bude kompaktnija, jer je i sam bio nov u gradu.

Sada, više od dvadeset godina kasnije, ovaj sajt beleži rekordne posete ne samo u Americi, već i u ostalim zemljama u kojima posluje.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom sajtu o kom je nedavno pisao i Business insider:

U Americi popularniji od Netfliksa

"Craigslist" uspeva da se konstantno rangira među 20 najboljih sajtova u SAD. U 2005. godini ovo je bio sedmi najposećeniji sajt u SAD.

Prema Similarweb-u, ovaj sajt se trenutno nalazi na 15. mestu među najpopularnijim sajtovima, čime prestiže po posećenosti Netflix, Zillov, Walmart, Pinterest, LinkedIn i CNN. Takođe po posećenosti zauzima i 118. mesto u svetu.

Ne menjaju dizajn

Tekstualni izgled sajta nepromenjen je od 2000-ih. Iako mnogi veliki sajtovi, poput Fejsbuka i Redita, s vremena na vreme unose vizuelne promene, "Craiglist" ostaje dosledan svom retro izgledu.

Kontroverze o opasnosti

Da je "Craigslist" grad, bio bi najopasniji grad na svetu, tvrdi Biznis insajder. Podrazumeva se da treba da budete oprezni kada pokušavate da napravite transakciju na "Craigslistu". Sajt je bio polazna tačka za čak 128 ubistava od kada je počeo da prihvata klasifikovane oglase, prema "Craigslistovim ubistvima", blogu koji prati svaki incident prouzrokovan ovim sajtom.

Dunbarov broj kao metod vođenja firme

Osnivač "Craigslist" već godinama je jedan od najistaknutijih učesnika u debatama o socijalnim veštinama i organizacionim sposobnostima. U skladu s tim u svojoj kompaniji primenjuje strategiju Dunbarov broj prema kojoj postoji optimalan broj ljudi s kojima svaka osoba može da održava stabilne odnose. Ovo je jedan od razloga zašto njegova kompanija ima samo 50 zaposlenih, iako je godišnji profit veći od milijardu dolara.

Filantropija

Osnivač sajta poznat je kao veliki filantrop, a milionskim donacijama znao je da obraduje novinarske škole, pa čak i Wikipediju.

Najčudniji oglasi

Neki od najčudnijih oglasa koji su se našli na ovom sajtu su od naručivanja sopstvenog ili tuđeg ubistva, pa sve do prodaje skupocenih automobila čija vrednost prelazi osam miliona dolara.

Direktora "ne zanima profit"

Godišnji prihod ove kompanije iznosi čak milijardu dolara, a očekivanja njihovog osnivača je da će ova cifra u budućnosti tek početi da raste. Zanimljivo je da izvršni direktor koristi svaku priliku da izjavi kao da ga "profit ne pokreće", već želja da pomogne ljudima da nađu ono što traže.

Bivši suvlasnik

Udeo u vlasnštvu (25 odsto) imao je i čuveni "eBay", ali je kasnije prodao svoje akcije osnivačima. Inače, postoji mnogo misterije oko vlasničke strukture sajta, i osnivač nikada nije bio previše otvoren po tom pitanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik