U narednih mesec i po dana počinje izgradnja drugog državnog data centra u Kragujevcu

Bez autora
May 27 2019

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je danas da će u narednih mesec i po dana u Kragujevcu početi izgradnja drugog državnog data centra, površine deset hiljada metara kvadratnih, ukupne vrednosti 30 miliona dolara.Jovanović je objasnio da taj kapitalni infrastrukturni projekat elektronske uprave podrazumeva izgradnju velikog centra za skladištenje podataka, koji će biti pet puta veći od onog u Beogradu. U tom centru biće mesta i za komercijalne sadržaje, naveo je on, uz očekivanje da u njemu bude smeštena oprema najvećih svetskih IT kompanija.

U narednih mesec i po dana počinje izgradnja drugog državnog data centra u KragujevcuDirektor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je danas da će u narednih mesec i po dana u Kragujevcu početi izgradnja drugog državnog data centra, površine deset hiljada metara kvadratnih, ukupne vrednosti 30 miliona dolara.

Jovanović je objasnio da taj kapitalni infrastrukturni projekat elektronske uprave podrazumeva izgradnju velikog centra za skladištenje podataka, koji će biti pet puta veći od onog u Beogradu.

U tom centru biće mesta i za komercijalne sadržaje, naveo je on, uz očekivanje da u njemu bude smeštena oprema najvećih svetskih IT kompanija.

Direktor Kancelarije je najavio još pet novih projekata, čija će realizacija početi tokom juna i jula, navodeći da će od 1. jula građani, preko portala eUprave, moći da naruče nove vozačke dozvole, koje će im stizati poštom na kućnu adresu.

Takođe, kako je dodao, u saradnji sa MUP-om realizovaće se projekat naručivanja uverenja o nekažnjavanju putem eUprave, koje će građane sačekati u policijskoj stanici, što im znatno štedi vreme i novac.

Sledeći projekat je akcija instaliranja postterminala na šalterima jedinica lokalne samouprave, koju ćemo zajedno sa NALED-om promovisati u smislu takmičenja lokalnih samouprava u pružanju bezgotovinskog načina plaćanja, precizirao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, jedan od projekata jeste i uključivanje nove 32 inspekcijske službe u projekat eInspektor.

Do kraja juna, kako je precizirao, u ovaj sistem uvodimo nove 32 inspekcijske službe, što će u zbiru činiti 36 inspekcija koje koriste jedan informacioni sistem, a plan je da se još sedam inspekcija uvede u ovaj veliki informacioni sistem.

On je, kada je u pitanju eUpis, rekao da je već obezbeđeno da roditelji za đake prvake ne moraju da nose izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu prilikom upisa u školu.

Jovanović je najavio da će u julu, kada bude upis, ista ova usluga biti obezbeđena i za srednjoškolce, kao i za upis studenata na Beogradski univerzitet.

Direktor Kancelarije je, govoreći o informatizaciji rada inspektora u Srbiji, rekao da će u narednom periodu 1.000 inspektora dobiti nove laptopove.

On je podsetio i na projekte koji su realizovani u prethodnom periodu poput "Bebo, dobro došla na svet", "eVrtić", zatim pokretanje portala otvorenih podataka i druge, najavivši da će se u narednom periodu raditi i na projektu formiranja e-zdravstvenih kartona.

Prema njegovim rečima, na portalu eUprava građanima je dostupno više od 1.000 usluga, a ovaj portal beleži milion registrovanih korisnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik