Alibaba izlazi na Honkošku berzu da pribavi 20 milijardi dolara

Bez autora
May 28 2019

Kineski gigant u oblasti e-trgovine, kompanija Alibaba, razmatra mogućnost da putem listiranja svojih akcija na Honkoškoj berzi prikupi do 20 milijardi dolara.To bi bio drugi izlazak te kineske kompanije na berzu nakon što je 2014. godine, u sklopu inicijalne javne ponude akcija na Njujorškoj berzi, prikupila rekordnih 25 milijardi dolara. Kompanija Alibaba trenutno radi sa finansijskim savetnicima na planiranoj ponudi akcija, a cilj je da zahtev za njihovo listiranje na Honkoškoj berzi dostavi već u drugoj polovini 2019. godine, tvrde tri neimenovana izvora.

Alibaba izlazi na Honkošku berzu da pribavi 20 milijardi dolaraKineski gigant u oblasti e-trgovine, kompanija Alibaba, razmatra mogućnost da putem listiranja svojih akcija na Honkoškoj berzi prikupi do 20 milijardi dolara, javlja agencija Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

To bi bio drugi izlazak te kineske kompanije na berzu nakon što je 2014. godine, u sklopu inicijalne javne ponude akcija na Njujorškoj berzi, prikupila rekordnih 25 milijardi dolara.

Kompanija Alibaba trenutno radi sa finansijskim savetnicima na planiranoj ponudi akcija, a cilj je da zahtev za njihovo listiranje na Honkoškoj berzi dostavi već u drugoj polovini 2019. godine, tvrde tri neimenovana izvora.

Iako savetnici i mnogi drugi upoznati sa situacijom smatraju da trgovinski rat sa SAD nije razlog za ovakav potez, pojedini analitičari tvrde da se taj kontekst i značaj geografije ne mogu ignorisati.

"Za kineske kompanije listirane u Sjedinjenim Državama, neophodno je da imaju plan za nepredviđene situacije", kaže Hao Hong, šef istraživanja u brokerskoj kući BOCOM Internešnel.

"S obzirom na to da je vehina investitora Alibabe u Aziji, ima smisla približiti se svojoj bazi i dati investitorima mogućnost da trguju u istoj vremenskoj zoni," dodaje on.

Kineski proizvođač čipova SMIC je prošle nedelje saopštio da delistira svoje deonice sa Njujorške berze i da će se fokusirati na berzu u Hong Kongu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik