Vanredno povećanje julske penzije od oko dva odsto

Bez autora
May 28 2019

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je vanredno povećanje penzija za jul od oko dva odsto, ističući da Vlada u sadašnjem i prošlom mandatu vodi maksimalnu brigu o penzionerima.Višković je pojasnio da će vanredno povećanje julske penzije uslijediti na osnovu procjena Ministarstva finansija Srpske. “Kad god priliv u budžetu bude rastao, mi ćemo ići sa povećanjem penzija”, rekao je Višković tokom pauze sjednice Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske u Banji Vrućici kod Teslića. On je podsjetio da je u januaru izvršeno redovno usklađivanje penzija za 2,17 odsto.

Vanredno povećanje julske penzije od oko dva odstoPremijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je vanredno povećanje penzija za jul od oko dva odsto, ističući da Vlada u sadašnjem i prošlom mandatu vodi maksimalnu brigu o penzionerima.

Višković je pojasnio da će vanredno povećanje julske penzije uslijediti na osnovu procjena Ministarstva finansija Srpske. “Kad god priliv u budžetu bude rastao, mi ćemo ići sa povećanjem penzija”, rekao je Višković tokom pauze sjednice Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske u Banji Vrućici kod Teslića.

On je podsjetio da je u januaru izvršeno redovno usklađivanje penzija za 2,17 odsto.

Višković je naveo da su penzije u Srpskoj niže u odnosu na zemlje u regionu zbog toga što je u penzioni sistem prihvaćen veliki broj građana koji u određenim momentima nisu ni ispunjavali propisane uslove.

“Naša penzija za 40 godina radnog staža u prosjeku iznosi 550 KM, što je više od 60 odsto u odnosu na prosječnu platu. Međutim, naša ukupna prosječna penzija je 375 KM i ona je na nivou od 42,5 odsto”, pojasnio je Višković.

On napominje da se mora prihvatiti činjenica da, kada se uzme ukupan broj penzionera i njihove godine, penzioner u Republici Srpskoj u prosjeku ima 29 godina radnog staža, dok je taj broj u svim evropskim državama preko 40.

Višković je istakao da je ponosan što se svim tim ljudima izašlo u susret i pomoglo, s obzirom na to da je riječ o jedinim primanjima kojima su izdržavali svoje porodice.

On je najavio da Srpska prvi put u svoj sistem uvodi model prema uzoru na Srbiju, prema kojem će direktor Fonda napraviti pravilnik na osnovu kojeg će biti omogućeno banjsko liječenje penzionerima koji imaju zdravstvene probleme i mala primanja.

“Udruženje penzionera će slati prijedloge Fondu PIO, koji će raspolagati sredstvima koja će obezbijediti Vlada. Želimo da tako ovoj kategoriji penzionera omogućimo i tu vrstu pomoći”, naglasio je Višković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik