Podrška digitalizaciji i inovacijama u MSP-u

Bez autora
May 28 2019

Udruženje za razvoj NERDA, koje djeluje kao regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH, potpisalo je nedavno memorandum o razumijevanju sa Privrednom komorom TK-a i Uredom GIZ-a u BiH, a kojem je cilj da stvori široki okvir za saradnju sa projektom koji realizuje GIZ za područje BiH. Radi se o projektu digitalizacije i inovacija u malim i srednjim preduzećima u BiH. Privredna komora i naše udruženje će u saradnji sa ovim GIZ-ovim projektom na području tuzlanske regije uraditi promociju projekta, prije svega promociju provedbe inovativnih i tehnoloških rješenja u MSP-u kako bi se popularizovala digitalizacija.

Podrška digitalizaciji i inovacijama u MSP-uUdruženje za razvoj NERDA, koje djeluje kao regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH, potpisalo je nedavno memorandum o razumijevanju sa Privrednom komorom TK-a i Uredom GIZ-a u BiH, a kojem je cilj da stvori široki okvir za saradnju sa projektom koji realizuje GIZ za područje BiH.

Promocija projekta

- Radi se o projektu digitalizacije i inovacija u malim i srednjim preduzećima u BiH. Privredna komora i naše udruženje će u saradnji sa ovim GIZ-ovim projektom na području tuzlanske regije uraditi promociju projekta, prije svega promociju provedbe inovativnih i tehnoloških rješenja u MSP-u kako bi se popularizovala digitalizacija. Uradićemo niz okruglih stolova s malim i srednjim preduzećima, zatim istraživanje na bazi kojeg ćemo prikupiti informacije o nivou spremnosti MSP-ova za implementaciju tehnoloških rješenja i naprednih IT rješenja u cilju digitalizacije proizvodnih procesa unutar proizvodnih pogona, kako bismo po tome pripremili MSP-ove da sami osmisle svoje intervencije, odnosno projektne aplikacije koje bi mogli podnositi GIZ-u za pristup sufinansiranju provedbe takvih rješenja unutar njihovih pogona, kazala nam je Amra Jaganjac, projekt-menadžer Udruženja NERDA.

Očekuju da će ovako ne samo promovisati inovacije i digitalizaciju nego da će im na određeni način pružiti i podršku da mogu sami da apliciraju na sredstva koja će GIZ staviti na raspolaganje krajem godine. Cilj im je da pomognu malim i srednjim preduzećima da unaprijede svoje procese, odnosno da postanu konkurentniji na tržištu BiH i šire.

Polja saradnje

- Tri su polja na kojima će se odvijati saradnja - podrška u pogledu podizanja svijesti i senzibilizacije o temi inovacija i digitalizacije u MSP-u, podrška za poboljšanje i uspostavljanje usluga inovacija i digitalizacije te podrška usmjerena na razvoj relevantnih politika i partnerstava za inovacije. Memorandum će biti na snazi do 30. septembra 2021. godine, poručeno je sa potpisivanja ovog sporazuma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik