Nisan koči spajanje Fijata i Renoa

Bez autora
May 30 2019

Predlog Fijat Krajslera za spajanje sa Renoom predstavljen je danas Nisanu, koji je u savezu sa francuskim proizvođačem automobila, čime se na listi neizvesnosti sa kojima se suočava japanska kompanija našla još jedna velika nepoznanica.U Tokiju je na sastanku upravnog odbora trojnog saveza izmedju Renoa, Nisana i manjeg japanskog proizvodjača automobila, Micubišija, učestvovao predsednik Renoa Žan-Dominik Senar. Održana je otvorena i transparentna diskusija o nedavnom predlogu FCA grupaciji Reno. Na sastanku je razgovarano i pozitivno rešeno nekoliko aktuelnih operativnih pitanja alijanse, navodi se u saopštenju saveza Reno-Nisan-Micubiši, bez iznošenja konkretnih detalja.

Nisan koči spajanje Fijata i RenoaPredlog Fijat Krajslera (FCA) za spajanje sa Renoom predstavljen je danas Nisanu, koji je u savezu sa francuskim proizvođačem automobila, čime se, kako ocenjuje američka agencija AP, na listi neizvesnosti sa kojima se suočava japanska kompanija našla još jedna velika nepoznanica.

U Tokiju je na sastanku upravnog odbora trojnog saveza izmedju Renoa, Nisana i manjeg japanskog proizvodjača automobila, Micubišija, učestvovao predsednik Renoa Žan-Dominik Senar, navodi se u informaciji.

"Održana je otvorena i transparentna diskusija o nedavnom predlogu FCA grupaciji Reno. Na sastanku je razgovarano i pozitivno rešeno nekoliko aktuelnih operativnih pitanja alijanse", navodi se u saopštenju saveza Reno-Nisan-Micubiši, bez iznošenja konkretnih detalja.

Američka agencija ocenjuje da je "jasno da predlog Fijata komplikuje stvari u trenutku kada Nisan ima mnogo problema".

Naime, korporacija Nisan Motor trpi snažan pad profita i urušavanje reputacije otkako je njen bivši predsednik Karlos Gosn uhapšen u novembru prošle godine zbog optužbi za finansijske malverzacije.

Dobit japanskog prozivodjača automobila za fiskalnu godinu, koja je završena u martu, iznosila je 319,1 milijardu jena (2,9 milijardi dolara) u odnosu na 746,9 milijardi jena iz prethodne fiskalne godine, što je najgori rezultat od globalne finansijske krize 2008.

Očekuje se da će profit u fiskalnoj godini do marta 2020. pasti na 170 milijardi jena (1,5 milijardi dolara), zbog restrukturiranja, rasta materijalnih troškova i drugih rashoda.

Donedavno je Nisan bio profitabilniji od Renoa, ali je francuska kompanija, od ulaska u u Nisan pre 20 godina kada ga je spasila sa ivice bankrota, ostala dominantan partner sa vlasničkim udelom od 43 odsto u toj japanskoj korporaciji.

Partnerstva dobijaju sve više na značaju sa zaoštravanjem konkurencije u globalizovanoj automobilskoj industriji, kažu analitičari, dodajući da ona omogućavaju smanjenje troškova, tržišnu saradnju i šerovanje delova za automobile. Osloniti se samo na sebe u toj utakmici je nerealno.

Bord direktora Renoa će održati sastanak početkom naredne sedmice kako bi odlučio da li će prihvatiti Fijatov predlog. Čak i ako odgovor Renoa bude pozitivan, to ne znači da je ovaj "brak" i sklopljen, jer će konsultacije sa sindikatima, vladama, antimonopolskim telima i drugim regulatorima, kako se procenjuje, potrajati bar godinu dana, piše AP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik