Povećanje minimalne cene rada u septembru

Bez autora
May 30 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas povećanje minimalne cene rada u septembru, kao i značajnije povećanje plata i penzija u drugoj polovini godine.Mali je podsetio na to da je u toku prošle godine minimalna cena rada sa 143 dinara uvećana na 155 dinara po satu, čime je prvi put pređena cifra od 27.000 dinara mesečno. On je, sumirajući rezultate rada od dolaska na čelo Ministarstva finansija, istakao da je jedan od najvećih ciljeva na početku bilo stvaranje povoljnog okruženja za privredu, koja će moći da efikasno posluje i bude konkurentna na tržištu.

Povećanje minimalne cene rada u septembruMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas povećanje minimalne cene rada u septembru, kao i značajnije povećanje plata i penzija u drugoj polovini godine.

Mali je u intervjuu za B92 podsetio na to da je u toku prošle godine minimalna cena rada sa 143 dinara uvećana na 155 dinara po satu, čime je prvi put pređena cifra od 27.000 dinara mesečno.

On je, sumirajući rezultate rada od dolaska na čelo Ministarstva finansija, istakao da je jedan od najvećih ciljeva na početku bilo stvaranje povoljnog okruženja za privredu, koja će moći da efikasno posluje i bude konkurentna na tržištu.

Zato smo započeli sa smanjivanjem opterećenja na zarade, što ćemo nastaviti i ove godine, poručio je ministar i izrazio očekivanje da će u drugoj polovini godine, u zavisnosti od raspoloživog fiskalnog prostora, biti doneta takva odluka.

Najveći izazov za budućnost biće da nađemo nove izvore rasta privrede, pri čemu imamo mnogo potencijala, ali moramo da budemo dovoljno pametni i sposobni da ih iskoristimo, rekao je Mali.

On je, govoreći o učinku u prethodnoj godini, precizirao da je privredni rast iznosio 4,3 odsto, da se javni dug i dalje smanjuje, kao i da se nastavlja sa ostvarivanjem suficita u državnoj kasi.

Projekcija rasta za ovu godinu nam je 3,5 odsto i nadam se da ćemo moći da je ostvarimo. Javni dug je u martu iznosio 50,8 procenata BDP-a, dok podaci za nezaposlenost iz prošle godine govore da je ona na nivou od približno 12 odsto, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, suficit republičkog budžeta u prva četiri meseca iznosio je 5,5 milijardi dinara, što je za 400 miliona evra više od plana, tako da imamo veći fiskalni prostor za povećanje plata i penzija, kao i za smanjenje opterećenja rada.

U toku prethodne godine, kako je predočio, privukli smo 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, dok je u toku prva četiri meseca ove godine vrednost investicija u našu zemlju iznosila 1,2 milijarde evra, što je za 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

On je kao jedan od najbitnijih događaja u prošloj godini istakao to što je kineska kompanija "Ziđin" preuzela RTB Bor, čime je sačuvano pet hiljada radnih mesta.

Takođe, kako je dodao, imamo grinfild investiciju u Zrenjaninu, gde kineski proizvođač automobilskih guma "Šandong Linglong" treba da gradi fabriku, a sprovedena je i veoma uspešna koncesija Aerodroma ''Nikola Tesla''.

Ministar je, kada je reč o javnim kapitalnim investicijama, napomenuo da je u tu svrhu u budžetu za ovu godinu izdvojeno 30 odsto više sredstava, uz očekivanje da će naredne godine izdvajanja biti još veća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik