Spoj robotike i etičkog mlekarstva: Na ovoj farmi krave se muzu samo kada one to hoće

Bez autora
Jun 02 2019

Roboti, pametne mašine i oprema za mužu, pakovanje i distribuciju mleka i mlečnih poizvoda čine da ova farma bude pravo industrijsko čudo.Bannister Downs je porodična mlekara u kojoj se odgajaju krave za mužu, a zatim se na istom mestu vrši prerada, flaširanje i pakovanje mleka i mlečnih proizvoda, i jedini je planirani objekat te vrste na svetu. Neverovatan i inovativan industrijski kompleks za proizvodnju mleka na zapadu Australije projektovao je studio Bosske Architecture.

Spoj robotike i etičkog mlekarstva: Na ovoj farmi krave se muzu samo kada one to hoćeRoboti, pametne mašine i oprema za mužu, pakovanje i distribuciju mleka i mlečnih poizvoda čine da ova farma bude pravo industrijsko čudo.

Bannister Downs je porodična mlekara u kojoj se odgajaju krave za mužu, a zatim se na istom mestu vrši prerada, flaširanje i pakovanje mleka i mlečnih proizvoda, i jedini je planirani objekat te vrste na svetu.

Neverovatan i inovativan industrijski kompleks za proizvodnju mleka na zapadu Australije projektovao je studio Bosske Architecture.

Projekat je osmišljen s namerom da istakne inovacije u oblasti proizvodnje mleka, a vlasnici nameravaju da vrata drže otvorena za sve one koji su zainteresovani da nauče nešto o etičkom mlekarstvu i muži krava, piše portal Gradnja.

U okviru kompleksa nalaze se prostorije za administrativno osoblje i radnike na farmi, zatim kafić i centralni prostor, te izložbena galerija/prostorije za edukaciju i kompletan proizvodni pogon sa štalom. Ovaj deo kompleksa opremljen je najmodernijom robotizovanom opremom za mužu i dalju obradu mleka.

Glavna ideja na kojoj se zasniva koncept etičkog mlekarstva se odnosi na to da se krave muzu samo onda kada one to hoće, a robotizovane mašine za mužu ovu uslugu pružaju 24 sata dnevno. Pri tome, mašine analiziraju i zdravstveno stanje krava.

Pored pametnih mašina za mužu, u proizvodni pogon ugrađen je sistem za automatsko prikupljanje, skladištenje i ponovnu upotrebu vode. Krov je prekriven solarnim panelima snage od 100 kW.

Jedna od glavnih odlika mlekare Bannister Downs jeste transparentnost u poslovanju, što bi inovativni dizajn kompleksa trebalo posebno da naglasi. Ovde je svaki deo kompleksa apsolutno pristupačan i vidljiv, a gosti, baš kao i radnici u kompaniji, slobodni su da se kreću kroz sve njegove zone. Mlekara, naravno, ispunjava sve tehničke i zakonske zahteve za preradu hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik