Ova veština napravila je od Stiva Džobsa brilijantnog lidera

Bez autora
Jun 03 2019

Budući da se radi o suosnivaču kompanije Epl i vizionaru koji stoji iza nekih od vodećih svetskih inovacija, malo ko bi doveo u pitanje stručnost Stiva Džobsa. Ali ono što ga je pretvorilo u brilijantnog vođu je veština slušanja. Bivši predsednik Epl-a, Džon Skuli, bio je od 1983. do 1993. godine izvrši direktor Epl-a, rekao je da je tu veštinu stekao tokom karijere. Da bi je usavršio trebalo mu je 12 godina i odlazak iz te kompanije. Džobs je dao ostavku u kompaniji koju je osnovao 1985. godine kada je imao 27 godina, nakon sukoba s bivšim saveznikom Skulijem i članovima uprave Epl-a u vezi sa strateškim smerom kompanije.

Ova veština napravila je od Stiva Džobsa brilijantnog lideraBudući da se radi o suosnivaču kompanije Epl i vizionaru koji stoji iza nekih od vodećih svetskih inovacija, malo ko bi doveo u pitanje stručnost Stiva Džobsa.

Ali ono što ga je pretvorilo u brilijantnog vođu je veština slušanja. Bivši predsednik Epl-a, Džon Skuli, bio je od 1983. do 1993. godine izvrši direktor Epl-a, rekao je da je tu veštinu stekao tokom karijere.

Da bi je usavršio trebalo mu je 12 godina i odlazak iz te kompanije.

Džobs je dao ostavku u kompaniji koju je osnovao 1985. godine kada je imao 27 godina, nakon sukoba s bivšim saveznikom Skulijem i članovima uprave Epl-a u vezi sa strateškim smerom kompanije.

Tokom narednih 12 godina, Džobs je osnovao još jednu kompaniju za računarski softver NeXT, prenosi Poslovni dnevnik.

Kada se vratio u Epl 1997. postao je drugi čovek, kaže njegov nekadašnji saradnik.

"Bio je Džobs 1.0 i Džobs 2.0", reči su kojima ga je opisao.

Džobs 1.0 bio je nepokolebljivo ambiciozan, ali je Džobs 2.0 bio zreliji i imao je veću spremnost da sluša druge, smatra Skuli.

"Stiv je bio briljantan u vezi toga što je video gde će sviet biti 20 godina u budućnosti. Bio je tako harizmatičan da je sam sebe uverio, koliko je uverio i druge ljude, da je uvek u pravu", rekao je Skuli u vezi Džobsa 1.0.

U godinama koje su sledile, Džobsov povratak Eplu smatrao se u velikoj meri odgovornim za oživljavanje poslovanja koje je bilo na ivici stečaja.

Danas, pod vođstvom Tima Kuka, koji je zamenio Džobsa na mestu izvršnog direktora neposredno pre njegove smrti 2011. godine, Epl se svrstava kao druga po veličini javna kompanija na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Prethodi joj tehnološki gigant Microsoft, čijeg je izvršnog direktora Satija Nadela – Skuli nazvao primerom sjajnog slušaoca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik