U Evropskoj uniji 12 odsto uvezenog piva sadrži slad iz Srbije

Bez autora
Jun 05 2019

Proizvodnja piva u Srbiji je prošle godine porasla u odnosu na 2017. godinu i iznosila je oko 5,5 miliona hektolitra, izjavio je predsednik Udruženja pivara Srbije Vladimir Vava. Prema njegovim rečima, automatski je porasla i potrošnja piva po glavi stanovnika, koja iznosi 65 litara, što Srbiju u Evropi svrstava u srednju kategoriju po potrošnji piva. Kako je naveo, u Danskoj je potrošnja piva po glavi stanovnika 62 litara, dok je u Engleskoj 67 litara. Lokalne nabavke su svakodnevna praksa u pivarstvu u Srbiji, što potvrđuje podatak da u proseku više od 80 ukupnih nabavki članica Udruženja pivara Srbije se obavlja u zemlji. Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima, čak 96 odsto ječmenog slada u vrednosti od 17,6 miliona evra se nabavlja u Srbiji, rekao je Vava novinarima u Bačkoj Palanci, gde su obišli sladaru "Sufle Srbija".

U Evropskoj uniji 12 odsto uvezenog piva sadrži slad iz SrbijeProizvodnja piva u Srbiji je prošle godine porasla u odnosu na 2017. godinu i iznosila je oko 5,5 miliona hektolitra, izjavio je danas predsednik Udruženja pivara Srbije Vladimir Vava.

Prema njegovim rečima, automatski je porasla i potrošnja piva po glavi stanovnika, koja iznosi 65 litara, što Srbiju u Evropi svrstava u srednju kategoriju po potrošnji piva.

Kako je naveo, u Danskoj je potrošnja piva po glavi stanovnika 62 litara, dok je u Engleskoj 67 litara.

"Lokalne nabavke su svakodnevna praksa u pivarstvu u Srbiji, što potvrđuje podatak da u proseku više od 80 ukupnih nabavki članica Udruženja pivara Srbije se obavlja u zemlji. Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima, čak 96 odsto ječmenog slada u vrednosti od 17,6 miliona evra se nabavlja u Srbiji", rekao je Vava novinarima u Bačkoj Palanci, gde su obišli sladaru "Sufle Srbija".

Prema njegovim rečima, zahvaljujući kvalitetu domaće sirovine i najviših standarda proizvodnje, pivo koje se proizvodi u Srbiji vrhunskog je kvaliteta i a 12 odsto uvezenog piva u EU sadrži slad iz Srbije.

Ističe da je prema zvaničnim podacima agenicje EUROSTAT, srpsko pivo na drugom mestu uvoznih piva. Vava je kazao da je prošle godine udeo pivarske industrije u budžet Srbije iznosio 236 miliona evra.

Generalni direktor sladare "Sufle" Borislav Aralica rekao je da je ta fabrika jedna od 28 fabrika francuske Sufle grupe, koja je, ističe, najveći svetski proizvođač slada sa godišnjom proizvodnjom od više od dva miliona tona.

Kaže da je kapacitet proizvodnje fabrike u Srbiji 70.000 tona i da je za tu količinu potrebno 90.000 tona ječma domaćih proizvođača.

Aralica je rekao da ta fabrika u Srbiji zapošljava 47 ljudi, a da slad osim za domaće proizvoiđače piva, izvoze i u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bugarsku i Grčku.

Kaže da je od 2004. godine, od kada je francuska kompanija preuzela fabriku u Bačkoj Palanci, uloženo 19 miliona evra u tehniku, novu opremu, automatizaciju, čime je, navodi, povećana produktivnost fabrike.

Upitan o prinosu ječma za ovu godinu, Aralica je rekao da očekuje da će ova godina biti prosečna ili malo ispod proseka, zbog suše koja je bila u februaru i martu, te se nada da će kiše povratiti prinos, kao i da će zrno biti veće i imati bolji sadržaj proteina.

Pivarski slad je polu proizvod dobijen toplotnom razgradnjom sirovina koje se koriste za proizvodnju piva i koji sadrži ekstrakt potreban za proces fermentacije pri dobijanju piva.

Kako bi se preveo ječam u slad, potrebno je da prođe kroz četiri faze - čišćenje i sortiranje zrna ječma, močenje ječma, klijanje zrna i sušenje pivarskog slada.

Udruženje pivara Srbije je krovna institucija domaćeg pivarstva koja okuplja najveće i najznačajnije proizvođače piva i slada u našoj zemlji, koje pokrivaju 94 odsto domaćeg tržišta, koje direktno i indirektno zapošljavaju 15.500 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik