Digitalna obuka za žene iz sela u opštini Priboj

Bez autora
Jun 10 2019

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas u Priboju da je za uspešan razvoj informacionog društva značajno veće uključivanje žena u digitalnu ekonomiju, posebno onih koje žive na selu.Matić je na predstavljanju projekta „Moj prozor u svet“ navela da taj projekat Udruženja žena „Sačuvajmo selo“, koji je odobren na Konkursu Ministarstva, obuhvata digitalne obuke za 30 žena iz deset sela u opštini Priboj. Ona je precizirala da su to Pribojska Banja, Kratovo, Đurčići, Jabuke, Kalafati, Krajčinovići, Zabrnjica, Mažići, Dobrilovići i Sastavci.

Digitalna obuka za žene iz sela u opštini PribojDržavna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas u Priboju da je za uspešan razvoj informacionog društva značajno veće uključivanje žena u digitalnu ekonomiju, posebno onih koje žive na selu.

Matić je na predstavljanju projekta „Moj prozor u svet“ navela da taj projekat Udruženja žena „Sačuvajmo selo“, koji je odobren na Konkursu Ministarstva, obuhvata digitalne obuke za 30 žena iz deset sela u opštini Priboj.

Ona je precizirala da su to Pribojska Banja, Kratovo, Đurčići, Jabuke, Kalafati, Krajčinovići, Zabrnjica, Mažići, Dobrilovići i Sastavci.

Prema njenim rečima, projekat je značajan i s obzirom na geografski položaj Priboja, budući da uključivanje u digitalno društvo može da doprinese i regionalnom povezivanju u cilju promocije starih zanata, proizvodnje organske hrane, kao i banjskog turizma.

Matić je rekla da znanje koje se stiče ovim obukama posebno može da doprinese razvoju poljoprivrede, kao i seoskog turizma, uz napomenu da upravo udruživanje podstiče brži razvoj digitalne ekonomije.

Ona je objasnila da korisnice projekta sada razna plaćanja mogu da obave od kuće, da oglašavaju svoju robu putem interneta, kao i da šalju proizvode brzom poštom.

U okviru Konkursa Ministarstva za programe za razvoj digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti, realizuje se ukupno osam projekata, za koje je dodeljeno osam i po miliona dinara. Učestvuju sela sa opština Topola, Novi Pazar, Niš, Trstenik, a svi projekti uključuju više od 350 žena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik