Poziv za dodelu sredstava: Za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu 750.000 evra

Bez autora
Jun 11 2019

Savet za regionalnu saradnju objavio je drugi poziv za dostavljanje projekata za razvoj turističke ponude na Zapadnom Balkanu, navodeći da je u ovom ciklusu na raspolaganju 750.000 evra za sprovođenje 14 pilot projekata pojedinačne vrednosti do 54.000 evra.U pitanju je novi poziv za dodelu grantova koji je Savet objavio u okviru svog projekta za razvoj i promociju turizma kojeg finansira Evropska unija. Cilj programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava je razvoj i promocija zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u svetu, dovođenje većeg broja posetilaca na Zapadni Balkan, produžavanje njihovog boravka i povećanje prihoda i zaposlenosti u industriji turizma.

Poziv za dodelu sredstava: Za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu 750.000 evraSavet za regionalnu saradnju objavio je drugi poziv za dostavljanje projekata za razvoj turističke ponude na Zapadnom Balkanu, navodeći da je u ovom ciklusu na raspolaganju 750.000 evra za sprovođenje 14 pilot projekata pojedinačne vrednosti do 54.000 evra.

U pitanju je novi poziv za dodelu grantova koji je Savet objavio u okviru svog projekta za razvoj i promociju turizma kojeg finansira Evropska unija.

Cilj programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava je razvoj i promocija zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u svetu, dovođenje većeg broja posetilaca na Zapadni Balkan, produžavanje njihovog boravka i povećanje prihoda i zaposlenosti u industriji turizma.

U tu svrhu sredstva koja će se dodeliti u okviru drugog poziva koristiće se za poboljšanje turističke infrastrukture i usluga duž nove tri regionalne rute kulturološkog turizma na čijem se razvoju trenutno radi, a to su Zapadni Balkan - Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum i Put balkanskih spomenika, kao i duž Via i Trans Dinarice, regionalnih staze za planinarenje i biciklizam i pratećih atrakcija avanturističkog turizma.

"Region je zajedno jači. To važi za turizam, kao i za bilo koju drugu oblast. Razlika je u tome što turizam ima prednost bržeg rasta u odnosu na druge industrije; turizam, naime, već čini 14 odsto zaposlenosti na Zapadnom Balkanu", navela je generalna sekretarka Saveta Majlinda Bregu, dodajući da je više od 12 miliona tursta posetilo prošle godine region.

Program dodele bespovratnih finansijskih sredstava omogućava vlastima na lokalnom nivou, nevladinim organizacijama i razvojnim agencijama da se angažuju u turizmu i doprinesu razvoju zajedničke regionalne ponude kroz provođenje aktivnosti kojima će se poboljšati kvalitet usluga i turističke infrastrukture na lokalnom nivou, kazala je Bregu.

Savet će, kako se navodi u saopštenju, u cilju pružanja dodatnih informacija o drugom pozivu, između 12. i 20. juna organizovati niz informativnih dana u svih šest ekonomija Zapanog Balkana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik