pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 117.7999
USD 106.2505
CHF 108.3417
GBP 128.8416
CAD 79.821
HRK 15.9433
BAM 60.2301
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
11.06.2019.Business magazin

Svečano otvoren sajam ENERGA 2019

Svečano otvoren sajam ENERGA 2019Deveta „ENERGA“, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, danas su u Sarajevu presijecanjem vrpce svečano otvorili Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Haris Bašić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/gospodarske komore FBiH.

Na otvaranju sajma u Centru Skenderija ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, istakao je zadovoljsto što je drugu godinu za redom dio manifestacije kod koja evidentno raste iz godine u godinu.

– U odnosu na prošlu godinu desilo se nekoliko dobrih stvari, od kojih ističem usvojenu Okvirnu energetsku strategiju, zatim Odluku o ukidanju carina za električna i hibridna vozila koja se nalazi pred Bijećem ministara. Njenim usvjanajem bi u narednom periodu sigurno imali mnogo više takvih vozila nego je to slučaj danas. Ono što moramo mijenjati je i svijest koja je kod nas prisutna, a to je da su energetika i energestki potencijali plijen. Oni to nisu, oni su šansa i što to prije shvatimo shvatimo svima će nam biti bolje. Iskoritimo šanse, koračajmo brže – istakao je Mirko Šarović.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini na početku svog izlaganja je napomenuo da mu je čast biti dio manifestacije čiji je moto misliti na budućnost.

-Mislim da je poruka koju treba odavdje poslati upravo ta da je budućnost ove zemlje svijetla, posebno u energetskom sektoru. Eksperti iz ove oblasti smatraju da se hidroenergetski potencijali Bosne i Hercegovine koriste samo 35 posto. Nema razloga da privreda Bsone i Hercegovine ne napravi iskorak upravo koristeći prirodne resurse. Jačanje energetske proizvodnje znači i jačanje privrede. Osim neiskorištenih resursa ova zemlja ima i neiskorišteno tržište za te resurse, a sve se to može prevazići njenom puno integracijom u regionalno i šire energetsko tržište. Završit ću pitanjem: Šta čekamo? – istakao je Valentin Inzko.

Na ceremoniji otvaranja pored Mirka Šarovića i Valentina Inzka govorili Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Haris Bašić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/gospodarske komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora ENERGA.

Nakon otvaranja u okviru konferencijskog dijela programa Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) je organizirala sesiju “Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa“, na kojoj su govorii Marcin Scigan, regionalni program oficir za ove organizacije za jugoistočnu Evropu, koji je prezentirao Regionalnu inicijativu IRENA-e, Emanuele Bianco, program oficir IRENA-e koji je predstavio analizu tržišta obnovljive energije jugoistočne Evrope, dok je u okviru ove sesije rezultate 5. energetskog samita održanog u aprilu ove godine u Neumu, prezentirala Elma Haverić, USAID EIA.

Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, učesnicima će u tri dana ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, aktulenoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrana Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, biogasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.

Ulaz na sajam koji se u Centru Skenderija u Sarajevu održava do 13. juna/lipnja je besplatan, uz neophodnu registraciju na info pultu na ulazu u sajamski prostor.

ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna/gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine. Sponzori projekta su Ured specijalnog predstavnika u BiH, USAID EIA, UNDP, GIZ, FL Wind i BH telecom.

Inzko na štandu Nove grupe

Kompanija Nova grupa sa četiri svoja brenda: vijesti.ba, biznis.ba, energetika.ba i 24sata.info medijski je pokrovitelj ovogodišnjeg sajma ENERGA 2019.

Pored brojnih predstavnika energetskih kompanija, štand Nove grupe u izložbenom prostoru posjetio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, nakon svečane manifestacije otvaranja sajma.

U razgovoru sa predstavnicima Nove grupe, visoki predstavnik Inzko interesovao se za poslovanje kompanije i brendove iz našeg portfolija.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share