Cineplexx Sarajevo bit će otvoren u ljeto 2020. godine

Bez autora
Jun 12 2019

U Sarajevu će na lokalitetu Marijin Dvora u narednoj godini biti otvoren novo multipleks - kino Cineplexx, koje će raspolagati s osam kino-dvorana, kapaciteta oko 1.400 mjesta i biti opremljeno najsavremenijom tehnologijom.Najavljeno je to na prigodnom skupu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kojem su uz predstavnike austrijske kompanije Cineplexx Interanational i partnera Europe Group i Sarajevo Film Festivala, prisustvovale brojne istaknute ličnosti iz javnog i kulturnog života, te brojne zvanice i gosti. Sudionike skupa pozdravio je finasijski direktor i managing partner Cineplexx Internationala Christof Papousek, izražavajući zadovoljstvo što svjedoči značajnom projektu, čija je realizacija počela u srcu Sarajeva.

Cineplexx Sarajevo bit će otvoren u ljeto 2020. godineU Sarajevu će na lokalitetu Marijin Dvora u narednoj godini biti otvoren novo multipleks - kino Cineplexx, koje će raspolagati s osam kino-dvorana, kapaciteta oko 1.400 mjesta i biti opremljeno najsavremenijom tehnologijom.

Najavljeno je to večeras na prigodnom skupu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kojem su uz predstavnike austrijske kompanije Cineplexx Interanational i partnera Europe Group i Sarajevo Film Festivala, prisustvovale brojne istaknute ličnosti iz javnog i kulturnog života, te brojne zvanice i gosti.

Sudionike skupa pozdravio je finasijski direktor i managing partner Cineplexx Internationala Christof Papousek, izražavajući zadovoljstvo što svjedoči značajnom projektu, čija je realizacija počela u srcu Sarajeva.

- Ponosni smo da otvaramo prvo kino u glavnom gradu BiH. To je veoma važno za nas i za naš biznis sa kinima van Austrije, koji je počeo prije deset godina - kazao je Papousek, potcrtavajući značaj ovog projekta za razvoj filmske kulture i kao platforme za daljnji rast Sarajevo Film Festivala te filmski biznis cijele regije.

Na značaj tog projekta za Grad i širu društvenu zajednicu ukazao je generalni direktor Europe grupacije Rasim Bajrović, podsjećajući na hronologiju i dinamiku ostvarenu u sklopu realizacije projekta.

- U partnerstvu s Upravom Cineplexx Internationala iz Austrije i nesebičnu pomoć menadžmenta Sarajevo Film Festivala, hotelska grupacija Europe je počela gradnju poslovne zgrade površine od oko 5.000 metara kvadratnih za potrebe austrijskog partnera - istaknuo je Bajrović, navodeći kako se svečano otvaranje ovog objekta u neposrednoj blizini hotela Holiday očekuje u junu 2020. godine.

Naglasio je da će ta investicija biti poticaj daljem kulturnom, društvenom i ekonomskom razvoju Kantona Sarajevo, te osigurati značajan broj novih radnih mjesta.

Papousek i Bajrović su iskazali zahvalnost kantonalnim, gradskim i općinskim čelnicima za podršku realizaciji spomenutog projekta.

Kako je rečeno, Cinelpexx International, kompanija koja će uložiti značajna sredstva i resurse u multipleks kino u Sarajevu, te SFF i Europe Group stvaraju uvjete da glavni grad Bosne i Hercegovine bude epicentar kulture, filma, dobre zabave i bržeg razvoja turizma, kao i da bude prepoznato na karti Evrope i svijeta kao jedna od najpoželjnijih destinacija.

Cineplexx Sarajevo će biti i jedna od lokacija za SFF, koji služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijele regije i šire, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u ovom dijelu Evrope.

Constatin Fim - Holding GmbH je osnovan 1951. godine u Austriji kao filmska distribucijska kuća. Cineplexx International GmbH je započeo širenje 2009. godine u susjedne zemlje te je otvoreno prvo kino izvan Austrije - u Bolzanu, u Južnom Tirolu.

Danas Cineplexx ima jaku tržišnu poziciju u 48 multipleks i šest tradicionalnih kino lokacija u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Italiji, te od početka juna i u Rumuniji. S oko 1.500 zaposlenika, Cineplexx kina godišnje posjeti oko 12 miliona posjetitelja.

Hotelska grupacija Europe je najveća domaća grupacija u BiH koja upravlja i aktivno posluje s pet hotela koji istovremeno mogu primiti do 1.000 gostiju, a zapošljava više od 300 uposlenika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik