Pad maloprodajnih cena u maju

Bez autora
Jun 12 2019

Maloprodajne cene u Srbiji u maju su, u odnosu na prethodni mesec, smanjene za 0,3 odsto, dok je godišnja inflacija na nivou od 2,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.Potrošačke cene u maju su, u odnosu na decembar prošle godine, povećane za dva odsto. Na pad cena u maju najviše je uticalo pojeftinjenje hrane i bezalkoholnih pića od jedan i po odsto. U istom mesecu restorani i hoteli su uvećali cene za 0,8 odsto, transport je poskupeo 0,7, komunikacije 0,6, a odeća, obuća i nameštaj i tekuće održavanje stana za 0,3 odsto, navodi se u saopštenju.

Pad maloprodajnih cena u majuMaloprodajne cene u Srbiji u maju su, u odnosu na prethodni mesec, smanjene za 0,3 odsto, dok je godišnja inflacija na nivou od 2,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u maju su, u odnosu na decembar prošle godine, povećane za dva odsto.

Na pad cena u maju najviše je uticalo pojeftinjenje hrane i bezalkoholnih pića od jedan i po odsto.

U istom mesecu restorani i hoteli su uvećali cene za 0,8 odsto, transport je poskupeo 0,7, komunikacije 0,6, a odeća, obuća i nameštaj i tekuće održavanje stana za 0,3 odsto, navodi se u saopštenju.

Inflacija u maju pala 0,3 odsto u odnosu na april

Potrošačke cene u Srbiji pale su u maju 2019. godine u odnosu prethodni mesec u proseku za 0,3 odsto, dok su u poređenju sa istim mesecom prošle godine veće za 2,2 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku.

Inflacija je u maju, u odnosu na decembar 2018. godine, porasla za 2,0 odsto.

U maju su na mesečnom nivou pale cene hrane i bezalkoholnih pića za 1,5 odsto i zdravstva za 0,1 procenat.

Istovremeno, poskupeli su restorani i hoteli za 0,8 posto, transport za 0,7, komunikacije za 0,6, odeća i obuća, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za po 0,3 procenta, i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik