Beograd među 48 najinovativnijih gradova sveta

Bez autora
Jun 13 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni predstavili su sinoć u Beogradu inicijativu "Franch tech". Popović je tom prilikom izrazio zadovoljstvo time što se u godini kada se obeležava 180 godina diplomatskih odnosa Beograda i Pariza, pored odlične privredne saradnje, otvara novi put za razvoj i veze u oblasti digitalizacije. On je pozvao "Franch tech" zajednicu da se prijavi na sve konkurse u okviru Fonda za inovacione delatnosti i one u nadležnosti njegovog kabineta.

Beograd među 48 najinovativnijih gradova svetaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni predstavili su sinoć u Beogradu inicijativu "Franch tech".

Popović je tom prilikom izrazio zadovoljstvo time što se u godini kada se obeležava 180 godina diplomatskih odnosa Beograda i Pariza, pored odlične privredne saradnje, otvara novi put za razvoj i veze u oblasti digitalizacije.

On je pozvao "Franch tech" zajednicu da se prijavi na sve konkurse u okviru Fonda za inovacione delatnosti i one u nadležnosti njegovog kabineta.

Ministar je iskazao zahvalnost ambasadoru na povezivanju inženjerskih potencijala Srbije i industrijskih inženjerskih potencijala Francuske – zemlje koja, pored toga što je lider u poljoprivredi i poljoprivednoj digitalizaciji, ima i jedan od najsavremenijih sistema za razvoj inovacija i obrazovanja.

Siguran sam u to da ćemo deo tih inovacija primeniti u Srbiji, rekao je Popović i naglasio da su inovacije most koji treba da pomogne u potpunom prevazilaženju problema i podizanju industrijske proizvodnje i BDP-a.

Prošle godine izvoz IT usluga bio je 1,15 milijardi evra, precizirao je on i podsetio na to da je u prvom kvartalu zabeležen rast od 40 odsto, što govori o tome da će već krajem 2020. godine izvoz IT usluga iznositi približno dve milijarde.

On je, podvukavši da je to naš najveći potencijal i najveća mogućnost saradnje sa Francuskom, ukazao na to da je Srbija bogata stručnjacima, inženjerima i mladima koji se bave inovacijama, što je razlog za izgradnju inovacionog ekosistema.

Prema njegovim rečima, naša zemlja će uložiti približno 100 miliona dinara u inovacionu infrastrukturu, dok je za poslednje dve godine i budžet za inovacije povećan deset puta.

Mondolini je podvukao da značaj i potencijal saradnje dveju zemalja u oblasti digitalnih tehnologija i inovacija potvrđuje i beogradska "Franch tech" zajednica, koja postoji još samo u 47 najinovativnijih gradova sveta.

Ambasador je objasnio da je "Franch tech" zajednica, čiji je cilj da pruži podršku startap kompanijama, ustanovljena u aprilu u Beogradu, jedna od 48 koje postoje u najinovativnijim gradovima sveta, poput Los Anđelesa, Šangaja, Sao Paola, Berlina.

On je ocenio da će dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beograd doprineti tome da se Francuska, kao zemlja velikih performansi na polju digitalnih i IT tehnologija, još više okrene ka Srbiji – zemlji inovativnih mogućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik