pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 117.4826
USD 106.0121
CHF 107.1237
GBP 137.4226
CAD 80.3025
HRK 15.7818
BAM 60.0679
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
15.06.2019.Poslovno Jutro

Standard & Poor’s ističe pozitivne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije

Agencija Standard & Poor’s ističe pozitivne izglede za povećanje kreditnog rejtinga SrbijeRejting agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB. Potvrđeni su i pozitivni izgledi za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je Narodna banka Srbije.

Prema navodima agencije Standard & Poor’s, pozitivni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije odražavaju očekivanje nastavka snažnog privrednog rasta i u narednom periodu, odgovorno vođenje fiskalne politike i posvećenost Vlade Republike Srbije nastavku reformi, podržanih aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom.

Agencija posebno naglašava i povećan kredibilitet monetarne politike Narodne banke Srbije i očuvanu cenovnu i finansijsku stabilnost kao faktore koji su u osnovi pozitivnih izgleda.

Kao i u decembru 2018, kada je doneta odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga, ova agencija posebno ističe operativnu nezavisnost Narodne banke Srbije, kao i mere kojima je centralna banka povećala kredibilitet i efikasnost monetarne politike u režimu ciljanja inflacije. Ocenjuje se da je monetarna politika bila adekvatna, da je obezbedila usidravanje inflacionih očekivanja, što za rezultat ima višegodišnje uspešno očuvanje niske i stabilne inflacije. Prema mišljenju Agencije, inflacija će ostati u granicama cilja od 3 ± 1,5% i u srednjem roku. Ističući rezultate Narodne banke Srbije na planu sprovođenja režima ciljanja inflacije, agencija Standard & Poor’s naglašava i očuvanu relativnu stabilnost deviznog kursa. Prema njenoj oceni, pored ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija, režim deviznog kursa koji primenjuje Narodna banka Srbije doprineo je održavanju cenovne i finansijske stabilnosti i povećanju otpornosti Srbije na potencijalne potrese iz međunarodnog okruženja.

Analizirajući kretanja u bankarskom sektoru, agencija Standard & Poor’s naglašava rezultate ostvarene na planu održivog smanjenja problematičnih kredita. Njihovo učešće u ukupnim kreditima smanjeno je od početka primene Strategije za rešavanje problematičnih kredita sa 23% na 5,5% u martu ove godine, kao rezultat regulatornih aktivnosti Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije. Kada je u pitanju bankarski sektor i njegova stabilnost, Agencija ukazuje na odlične pokazatelje adekvatnosti kapitala i likvidnosti.

Agencija Standard & Poor’s ocenjuje i da su izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda stabilni, i pored nepovoljnog uticaja usporavanja rasta zone evra u kratkom roku, i očekuje da će privredni rast i u narednim godinama voditi domaća tražnja, koja će biti podržana investicijama, povoljnim uslovima na tržištu rada i rastom kreditne aktivnosti. Pozitivan doprinos poticaće i od snažnog rasta izvoza. Mogućnost za dodatno ubrzanje privrednog rasta Standard & Poor’s vidi u nastavku sprovođenja strukturnih reformi i povećanju stope aktivnosti na tržištu rada, čemu će doprineti i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom u formi Instrumenta za koordinaciju politika.

Agencija je konstatovala da je unutrašnja neravnoteža znatno smanjena a Vlada Republike Srbije godinama posvećena fiskalnoj konsolidaciji, što je za rezultat imalo suficit budžeta opšte države i u 2018. i nastavak smanjenja javnog duga. Ističe se da je važnu ulogu u tome imalo i smanjenje kamatnih stopa. Agencija očekuje da će učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu nastaviti da se smanjuje i u narednim godinama.

U saopštenju se ističe da je Srbija znatno napredovala i na planu smanjenja spoljne neravnoteže, pre svega zahvaljujući izvozu, koji je u periodu 2010–2018. udvostručen, i koji će i narednih godina nastaviti da raste po visokim stopama. Agencija posebno navodi dinamičan razvoj sektora za informacione i komunikacione tehnologije i sve veće uključivanje domaće privrede u svetske proizvodne lance. Naglašava se i rast stranih direktnih investicija u izvozno orijentisane sektore zahvaljujući ostvarenoj makroekonomskoj stabilnosti, zadovoljavajućoj produktivnosti rada i troškovnoj konkurentnosti domaće privrede. Agencija ocenjuje da će neto priliv stranih direktnih investicija i u narednim godinama u potpunosti pokrivati tekući deficit i nastaviti da doprinosi povećanju izvoznih kapaciteta i očuvanju eksterne pozicije zemlje u održivim okvirima.

Uzimajući u obzir postignute rezultate, agencija Standard & Poor’s ocenjuje da bi rejting Srbije mogao biti povećan u narednih šest do dvanaest meseci ako se nastavi snažan privredni rast, uz smanjenje javnog duga i očuvanje spoljne održivosti, zaključuje se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share