Miodrag Kostić želi Marinu Izola i 150.000 kvadrata zemljišta uz more

Bez autora
Jun 17 2019

U Izoli će se sljedećih mjeseci zaključiti neki od najvažnijih poslova s nekretninama na slovenskoj Obali. Dok je novi krug prodaje Marine Izole već počeo, potencijalnim kupcima na raspolaganju je više od 150.000 četvornih metara uz more. Od okončanja tih poslova ovisit će novi izgled Izole, za koju mnogi ocjenjuju da je zaspala u razvoju, te tko će u svemu tome imati glavnu riječ. Sve se to događa u vrijeme kada je Općina Izola pretrpjela veliki financijski udarac, jer je nakon sudske presude morala platiti dva milijuna eura tvrtki R Mercuri, što je nešto više od jedne desetine godišnjeg proračuna. Zbog toga općina prodaje nekretnine. Među zainteresiranima za marinu i zemljište u Izoli posljednjih se tjedana spominje više imena.

Miodrag Kostić želi Marinu Izola i 150.000 kvadrata zemljišta uz moreU Izoli će se sljedećih mjeseci zaključiti neki od najvažnijih poslova s nekretninama na slovenskoj Obali.

Dok je novi krug prodaje Marine Izole već počeo, potencijalnim kupcima na raspolaganju je više od 150.000 četvornih metara uz more. Od okončanja tih poslova ovisit će novi izgled Izole, za koju mnogi ocjenjuju da je zaspala u razvoju, te tko će u svemu tome imati glavnu riječ, piše portal Siol.net.

Općina prisiljena na prodaju

Sve se to događa u vrijeme kada je Općina Izola pretrpjela veliki financijski udarac, jer je nakon sudske presude morala platiti dva milijuna eura tvrtki R Mercuri, što je nešto više od jedne desetine godišnjeg proračuna. Zbog toga općina prodaje nekretnine. Među zainteresiranima za marinu i zemljište u Izoli posljednjih se tjedana spominje više imena.

Jedno od njih je tvrtka Grafist koju vodi Ante Guberac, bivši građevinar Općini Kopar u vrijeme kada ju je vodio Boris Popovič. Grafist je u vlasništvu Marine Kopar od 2009. godine, a trenutno na području Bonifike u Kopru gradi nove prostore za poreznu upravu, upravne jedinice, odjel geodetske uprave i razne inspekcijske službe.

Drugo ime koje se najčešće spominje u vezi s kupovinom u Izoli je srpski poduzetnik Miodrag Kostić (MK Group), koji već posjeduje hotel Kempinski i većinski udio u zračnoj luci Portorož, ali je bezuspješno pokušao kupiti šest Istrabenzovih hotela.

Kostićevi planovi na Obali, koju on želi, kako je rekao, razviti u "slovenski Cannes", dio su njegove šire operacije postupnog uklanjanja dijela imovine i financijskih sredstava iz Srbije, gdje već neko vrijeme nije u dobrim odnosima sa sadašnjom vladom, tvrdi Siol.net.

Već ima zemljište u Izoli

Nedavnom kupnjom Gorenjske banke Kostić je već dobio zemljište na području Izole, tzv. trokut kod Hotela Delfin, kojeg je banka uzela propaloj građevinskoj tvrtki Konstruktor, te 54 tisuće četvornih metara zemljišta na kojem stoji Merkur.  Jednako bi Kostić mogao i spriječiti planirane prodaju zemljišta u području Delamarisa, koje kupuje njemačko-slovenski poduzetnik Matjaž Markelj.

Zemljište je trenutno u vlasništvu austrijske tvrtke Heta Asset Resolution, loše banke bivše Hypo banke, koja je trenutno u procesu prodaje, a Kostić je jedan od četiri kandidata za kupnju. Marinom Izola upravlja tvrtka Porting koju vodi Enrico Galassi. Na kraju vlasničkog lanca nalazi se talijanska kompanija Altan Pregabbricati, s nedavno promijenjim imenom u Emi, a koja je završila u postupku likvidacije zbog financijskih poteškoća.

I ranije su tražili vlasnika

Cijena bi mogla biti veća od 20 mil. eura

Marina Izola ima 700 vezova, dok je dubina akvatorija četiri metra. Vlasnik zemljišta na kojem posluje marina je Općina Izola. U prošlosti je nekoliko puta tražen kupac za marinu, ali bezuspješno, zbog previsoke cijene. Ne zna se koliko se sada očekuje za marinu, ali se procjenjuje da bi cijena mogla premašiti 20 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik