U TE "Kostolac" počelo premeštanje džinovske mašine na radni kop

Bez autora
Jun 18 2019

U Termoelektrani u Kostolcu obeležen je početak transporta odlagača, kapaciteta 8.500 metara kubnih po satu. Ogromna mašina se premešta sa montažnog placa PK Drmno na radnu poziciju na kopu. Na osnovu izveštaja komisije za tehnički pregled i prijem opreme kojim je data saglasnost o spemnosti odlagača za transport, zvaničan nalog da se otpočne taj posao dao je v.d. direktora JP "Elektroprivreda Srbije" Milorad Grčić. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je tom prilikom da je reč o značajnom segmentu u realizaciji planova i ključnih projekata u elektroprivrtedi Srbije u trenutku kada se uspešno privodi kraju prva faza projekta u Kostolcu.

U TE "Kostolac" počelo premeštanje džinovske mašine na radni kopU Termoelektrani u Kostolcu obeležen je početak transporta odlagača, kapaciteta 8.500 metara kubnih po satu. Ogromna mašina se premešta sa montažnog placa PK Drmno na radnu poziciju na kopu.

Na osnovu izveštaja komisije za tehnički pregled i prijem opreme kojim je data saglasnost o spemnosti odlagača za transport, zvaničan nalog da se otpočne taj posao dao je v.d. direktora JP "Elektroprivreda Srbije" Milorad Grčić.

 Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je tom prilikom da je reč o značajnom segmentu u realizaciji planova i ključnih projekata u elektroprivrtedi Srbije u trenutku kada se uspešno privodi kraju prva faza projekta u Kostolcu.

On je naveo da se ozbiljno sprovode sve aktivnosti vezane za drugu fazu ovog projekta.

Novi BTO sistem deo je druge faze modernizacije TE "Kostolac B", a projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

Ministar je naveo da je ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE "Kostolac B", koji podrazumeva izgradnju novog bloka i povećanje proizvodnje na kopu "Drmno", iznosi 715,6 miliona dolara.

Cilj projekta je omogućavanje povećanja kapaciteta PK "Drmno" sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje, rekao je Antić.

Ukupna vrednost ugovora za izgradnju žestog BTO sistema iz kineskog aranžmana iznosi 97,6 miliona dolara.

Ministar je rekao da je odlagač danas otkopao prve količine zemlje tokom probnog rada.

"Danas, osim toga imamo i drugi dobar povod- završetak izgradnje odlagača ovog grandioznog projekta i poduhvata kompanije FL Smidth, koja se pokazala kao pouzdan i snažan partner", rekao je Antić.

On je zahvaio partnerima izrazio znadu da će se dobra dinamika nastaviti i na izgradnji novog bloka.

"Srpska strana učiniće sve da da maksimum da se projekat realizuje do kraja uz postovanje ugovora, dinamike i u pogledu kvaliteta radova", rekao je Antić.

On je dodao da je obavljen dobar posao, kao i da je važno da su učestvovale i srpske kompanije koje učešćem u ovakvim projektima stiču potrebna znanja i iskustva za učešće u velikim projektima.

Ministar je rekao da Elektroprivreda ima snažnu podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vucića da nastavi sa ozbiljnim investicijama.

Antić je, takodje, rekao da su investcije u rudarski sektor snažne i da je ova godina značajna za budućnost rudarstva Srbije.

"Imaćemo ozbiljne nabavke i otvorićemo nabavku dva velika sistema koji su ključni za otvaranje novig kopa Radljevo koji treba da obezbedi dugoročno snabevanje električnom energijom", rekao je Antić.

On je rekao da EPS i ove godine postiže značajne rezutate i da je proizvodnja uglja veća za 900.000 tona nego prošle godine, što je povećanje od 5, 1 odsto.

V.d.direktora EPS-a Milorad Grčić je tom prilkom rekao da je danas veliki dan za Elektroprivredu Srbije, posebno rudarski sektor.

"Svedoci smo da se poslednjih nekoliko godina, posebno u poslednjih pet godina značajno intenzivnije ulaže u rudarski sektor", rekao je Grčić.

On je dodao da se gradi nov blok B 3 u Kostolcu i da se nada da će iz dana u dan gradnja ići sve bolje.

"Novi sistem će omogućiti povećanje proizvodnje uglja sa devet na 12 miiona tona na nivou godine u Kostolcu, a u Kolubari planiramo da nabavimo kompetno dva nova sistema", rekao je Grčić.

Grčić je dodao da je odlagač čiji je transport danas počeo moderan i da se uklapa u cilj da se nabavlja najmodernija i najbolja oprema koja će ostati budućim generacijama.

Ugovorena vrednost odlagača iznosi 18,9 miliona dolara.

Odlagač kapaciteta 8.500 m3/h je dizajniran za rad u kombinaciji sa rotornim bagerom i transporterima širine 2.000 mm.

Sastoji se od osnovne sprave sa odložnom strelom dužine 60 metara i međutransportom sa kliznim vozom. Ukupna dužina odlagača iznosi 135 metara.

Težina odlagača je oko 1.500 tona, dok je težina kliznog voza 150 tona.

Do radne pozicije u kopu odlagač će preći put od oko 1.500 metara.

Prema planu, nakon transporta, slede povezivanje u sistem i funkcionalne probe.

Nakon komppletiranja VI BTO sistem i izgradnje trafostanica "Rudnik 5" sledi probni rad i dokaz kapaciteta.

C hina Maćinery Engineering Corporation (CMEC) je nosilac projekta, a isporučilac opreme za odlagač je FLSmidth (bivši Sandvik).

Mašinsku montažu odlagača uradila je firma "Feromont inženjering" iz Beograda, a elektro montažu firma "Mikrokontrol" .

Direktor ogranka kompanije China Maćinery Engineering Corporation (CMEC) Srbija Ren Kailong rekao je da je početka transporta još jedan napredak na projektu i zahvalio na podršci kako EPS, tako i resornom ministarstvu.

Predstavnik firme FL Smidth (podizvodjač radova) Ivica Karačić rekao je da će odlagač sa bagerom i transportnim sistemima omogućiti dugoročnu, sigurnu i modernu proizvdnju ulja za potrebe TE.

"Kompanija je na ovom odlagaču načinila niz koraka u unifikaciji i standardnim rešenjima za opremu na površinskim kopovima. Verujem da će se ova uspešna sradnja nastaviti i u budućnosti" istakao je Karačić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik