Za spas mostarskog Aluminija potrebno 500 miliona KM

Bez autora
Jun 19 2019

Za spas posrnulog mostarskog giganta Aluminija, koji grca u višemilionskim dugovima, potrebno je više od 500 miliona KM, saznaje se iz izvora bliskih Vladi FBiH. Taj novac može osigurati jedino strani strateški partner inače nekadašnji gigant, s više od 1.000 uposlenika, brzo će završiti u stečaju, koji je, prema saznanjima Avaza, revizorska kuća KPMG već predložila federalnim institucijama, ali i Upravi Aluminija. Jedna od najvećih svjetskih revizorskih kuća obavila je prema nalogu Vlade FBiH reviziju poslovanja i utvrdila enormne gubitke. KPMG je ocijenio da je finansijsko stanje alarmantno i da je za firmu jedini spas privatizacija ili joj prijeti totalni kolaps. FBiH tvrdi da je švicarski rudarski gigant Glencore, što je objavljeno još prošle godine, i dalje najozbiljniji kandidat da preuzme ovu firmu.

Za spas mostarskog Aluminija potrebno 500 miliona KMZa spas posrnulog mostarskog giganta Aluminija, koji grca u višemilionskim dugovima, potrebno je više od 500 miliona KM, saznaje Dnevni avaz iz izvora bliskih Vladi FBiH.

Taj novac može osigurati jedino strani strateški partner inače nekadašnji gigant, s više od 1.000 uposlenika, brzo će završiti u stečaju, koji je, prema saznanjima Avaza, revizorska kuća KPMG već predložila federalnim institucijama, ali i Upravi Aluminija.

Jedna od najvećih svjetskih revizorskih kuća obavila je prema nalogu Vlade FBiH reviziju poslovanja i utvrdila enormne gubitke. KPMG je ocijenio da je finansijsko stanje alarmantno i da je za firmu jedini spas privatizacija ili joj prijeti totalni kolaps.

FBiH tvrdi da je švicarski rudarski gigant Glencore, što je objavljeno još prošle godine, i dalje najozbiljniji kandidat da preuzme ovu firmu.

Glencor inače već godinama posluje s Aluminijem tako što mu isporučuje glinicu, a izvozi aluminijumske proizvode. Ovoj firmi s više od 150 milijard dolara godišnjh prihoda nije nikakav problem da uđe u ovaj aranžman.

Predstavnici Glencora već su najavili sastanke u Vladi FBiH i načelno su pristali da uđu u proces privatizacije, ali je, prije toga, potrebno da predlože jasan plan ulaganja.

Ukoliko do njega i dođe, potrebno je imenovati novu Upravu ove firme, čiji su većinski vlasnici mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 56 posto udjela.

Iako si neki mediji plasirali informaciju da su u utrci za Aluminij zainteresirane neke kompanije iz Turske i Saudijske Arabije, prema saznanjima Avaza to nije tačno.

Takva informacija je medijski spin i ne odgovara realnoj situaciji, kažu izvori iz Vlade FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik