Mlađi od 40 godina neće plaćati porez na nekretnine za svoj prvi stan

Bez autora
Jun 19 2019

O najnovijim odlukama Vlade Posavske županije govorili su premijer Đuro Topić, ministrica financija Nada Ćulap i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić. Riječ je o Zakonu o porezu na promet nekretnina kako bi dali porezne olakšice mladim obiteljima kod kupnje prve nekretnine za stanovanje.Kazao je da zakon predviđa oslobađanje plaćanja poreza na promet nekretnina i prava za mlađe od 40 god. s prebivalištem u PŽ-u koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Uvela bi se i nova stimulativna porezna oslobađanja plaćanja poreza na promet nekretnina i prijenos prava vlasništva na novosagrađenim stanovima te na promet poljoprivrednog zemljišta radi obavljanja poljoprivredne djelatnosti.

Mlađi od 40 godina neće plaćati porez na nekretnine za svoj prvi stanO najnovijim odlukama Vlade Posavske županije govorili su premijer Đuro Topić, ministrica financija Nada Ćulap i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.

Riječ je o Zakonu o porezu na promet nekretnina kako bi dali porezne olakšice mladim obiteljima kod kupnje prve nekretnine za stanovanje.

Kazao je da zakon predviđa oslobađanje plaćanja poreza na promet nekretnina i prava za mlađe od 40 god. s prebivalištem u PŽ-u koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Uvela bi se i nova stimulativna porezna oslobađanja plaćanja poreza na promet nekretnina i prijenos prava vlasništva na novosagrađenim stanovima te na promet poljoprivrednog zemljišta radi obavljanja poljoprivredne djelatnosti. Razmatralo se i rasterećenje poljoprivrednika kod plaćanja poreza na kupnju poljoprivrednog zemljišta kako bi ga se što više stavilo u funkciju.

– Želimo osigurati određene pretpostavke kako za mlade obitelji tako i za poljoprivrednike, da im se osigura i olakša bavljenje poslom, a mladi da imaju određene pretpostavke da ostanu ovdje - naglasila je ministrica Ćulap. Usvojen je i nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i dar. Pojedinačna vrijednost pokretne stvari na koju se plaća porez na nasljeđe i dar mijenja se s dvije na 5000 KM. Uvođenje ove mjere izravna je posljedica stanja u društvu u kojem često izostaje odgovarajuća skrb i briga djece prema roditeljima. Odluku o vrsti, temeljnim kriterijima, načinu ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite i ostalim potporama za 2019. - objasnio je ministar Brkić.

Naglasio je da se njome utvrđuju vrste novčanih potpora s kriterijima raspodjele sredstava za 2019. i način njihova trošenja u iznosu od 1,100.000 KM.

- Vlada je odlučila potaknuti one proizvodnje koje ne potiče Vlada FBiH i proizvodnje ispod minimalnih kvota koje federalno Ministarstvo zahtijeva od naših poljoprivrednika. Tako želimo pomoći našim poljoprivrednicima da povećaju proizvodnju i prijeđu na federalne potpore - kazao je Brkić.

- Lani smo imali uvezan cijeli lanac gdje su naši poljoprivredni proizvođači imali osigurano genetički nemodificiranog sjeme, sigurnog otkupljivača i relativno brze naplate proizvoda - dodao je ministar Brkić.

Ova odluka omogućit će da već u srpnju poljoprivrednicima započnu isplate za proizvodnje koje su prijavljene i upisane u RPG. Kako se u PŽ-u proizvede oko dva mil. kg rajčice i paprike, Vlada je uvela potporu od 10 pf/kg u otkupu povrća i voća za proizvođače koji robu predaju domaćim otkupljivačima.

Tako žele omogućiti proizvođačima da uđu u sustav i s potporom pomognu u nastupu na tržištu. Vlada će poljoprivrednicima sufinancirati kupnju zemljišta ako kupuju ono koje graniči sa zemljištem čiji su vlasnici. Tako bi smanjili troškove obrade i došli do većih parcela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik