Dajmler povlači 60.000 automobila na prepravku u Nemačkoj

Bez autora
Jun 23 2019

Nemačka agencija za automobile prisilila je kompaniju Dajmler da povuče u servise na prepravku 60.000 dizel-automobila u Nemačkoj, za koje se sumnja da je proizvođač u njih ugradio softver za prevaru prilikom kontrole izduvnih gasova.Istraga traje od aprila i potvrđujemo tu informaciju, rekao je portparol Dajmlera. Taj proizvođač automobila je mesecima pod istragom nemačkih vlasti zbog modela Mercedes-Benz GLK 220 CDI, proizvedenih između 2012. i 2015. godine. Softver koji oni imaju smanjuje emisiju štetnih čestica u izduvnim gasovima samo tokom kontrole, a potom se isključuje, pa ta vozila na putu emituju više štetnih gasova nego što je dopušteno.

Dajmler povlači 60.000 automobila na prepravku u NemačkojNemačka agencija za automobile (KBA) prisilila je kompaniju Dajmler da povuče u servise na prepravku 60.000 dizel-automobila u Nemačkoj, za koje se sumnja da je proizvođač u njih ugradio softver za prevaru prilikom kontrole izduvnih gasova, piše dnevni list "Bild".

"Istraga traje od aprila i potvrđujemo tu informaciju", rekao je portparol Dajmlera.

Taj proizvođač automobila je mesecima pod istragom nemačkih vlasti zbog modela Mercedes-Benz GLK 220 CDI, proizvedenih između 2012. i 2015. godine. Softver koji oni imaju smanjuje emisiju štetnih čestica u izduvnim gasovima samo tokom kontrole, a potom se isključuje, pa ta vozila na putu emituju više štetnih gasova nego što je dopušteno.

Nemačke vlasti su prošle godine naredile Dajmleru da povuče na doradu u servisima 700.000 vozila prodatih širom sveta, uključujući 280.000 u Nemačkoj, radi uklanjanja ilegalnog softvera. Firma se žalila na tu odluku.

Dajmleru je od februara državni tužilac iz Štutgarta pretio finansijskim sankcijama zbog dizel-skandala.

Istraga u vezi sa nizom takvih skandala je u Nemačkoj počela 2015. godine, kada je Folksvagen prvi priznao da je prevarnim softverom opremio 11 miliona vozila, od čega je 2,4 miliona prodato u Nemačkoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik