Puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji

Bez autora
Jun 23 2019

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prisustvovao je danas puštanju u rad prve 5G bazne stanice u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Zahvaljujući tome, od danas ovu mrežu mogu da koriste kompanije, preduzetnici i studenti tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja. Reč je o 5G testnom okruženju, pri čemu će ova mreža za sada biti dostupna samo u NTP-u, a plan je da za približno godinu dana usluga bude komercijalizovana. Peta generacija mobilnog interneta praktično donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

Puštena u rad prva 5G bazna stanicaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prisustvovao je danas puštanju u rad prve 5G bazne stanice u Naučno-tehnološkom parku (NTP) Beograd.

Zahvaljujući tome, od danas ovu mrežu mogu da koriste kompanije, preduzetnici i studenti tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja.

Reč je o 5G testnom okruženju, pri čemu će ova mreža za sada biti dostupna samo u NTP-u, a plan je da za približno godinu dana usluga bude komercijalizovana.

Peta generacija mobilnog interneta praktično donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

Brzine koje nudi su od 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoporivrednoj i automobilskoj industriji.

Ljajić je istakao da činjenica da Srbija sada ima 5G testno okruženje predstavlja još jedan korak napred koji našu zemlju pozicionira na digitalnoj mapi Evrope i sveta.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Srbija jedna od prvih zemalja u regionu koja eksperimentalno u rad pušta 5G baznu stanicu, i dodao da će test trajati dve godine i da će se u tom periodu videti koje su sve mogućnosti i prednosti 5G mreže.

Potpredsednik Vlade je izrazio uverenje da će 2020. godina biti ključna kada je reč o razvoju 5G mreže, uz ocenu da će to biti nepovratan proces.

Ljajić je poručio da oko uvođenja 5G mreže ne bi trebalo da bude dileme i objašnjavanja, s obzirom na to da se u svetu svi utrkuju ko će prvi komercijalizovati tu mrežu jer ona daje velike mogućnosti i predstavlja revoluciju kada je u pitanju brzina servisa i usluga.

Potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija neće prespavati četvrtu industrijsku revoluciju i da je sada šansa da uhvatimo priključak sa najboljima.

On je izrazio očekivanje da će u drugoj polovini iduće godine biti raspisana aukcija za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra, koji je neophodan za uvođenje 5G tehnologije.

Ljajić je rekao da se razmatra mogućnost da ovaj proces bude sproveden u dve faze, kao i da se na aukciju jave ne samo operatori, već i industrija i visokotehnološke kompanije.

Što se tiče prodaje sprektra fazno, mnoge zemlje su na taj način rešavale taj proces. Ne želimo da opteretimo previše mobilne operatore kako bi mogli da ulažu i u razvoj optičke mreže i infrastrukture, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, obaveza države jeste da stvori uslove za razvoj širokopojasne infrastrukture, a za to su potrebni zakon o elektronskim komunikacijama, kao i zakon o broudbendu u cilju definisanja jasnih pravila kako će se ta infrastruktura koristiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik