Podneta 194 zahteva za ruske penzije

Bez autora
Jun 23 2019

Od 1. marta ove godine, od kada je počela da se primenjuje Konvencija o socijalnom osiguranju s Rusijom, kojom se priznaje staž radnicima koji su tamo radili, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije zahtev za ostvarivanje penzija podnelo je 194 radnika.Toliki broj zahteva samo potvrđuje da je interesovanje radnika iz Srbije da reše pitanje uplate doprinosa i priznavanja staža u Ruskoj Federaciji, ali i bivšim republikama SSSR-a, izuzetno veliko. Konvencija će svima njima omogućiti da, ukoliko nemaju dovoljno staža da bi se penzionisali, sada to mogu da učine. Ovo je posebno interesantno za one koji su deo staža proveli u obe države, jer od 1. marta svi oni imaju pravo na po dve penzije srazmerno godinama staža u svojoj zemlji, ali i u Rusiji.

Podneta 194 zahteva za ruske penzijeOd 1. marta ove godine, od kada je počela da se primenjuje Konvencija o socijalnom osiguranju s Rusijom, kojom se priznaje staž radnicima koji su tamo radili, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije zahtev za ostvarivanje penzija podnelo je 194 radnika.

Toliki broj zahteva samo potvrđuje da je interesovanje radnika iz Srbije da reše pitanje uplate doprinosa i priznavanja staža u Ruskoj Federaciji, ali i bivšim republikama SSSR-a, izuzetno veliko.

Konvencija će svima njima omogućiti da, ukoliko nemaju dovoljno staža da bi se penzionisali, sada to mogu da učine. Ovo je posebno interesantno za one koji su deo staža proveli u obe države, jer od 1. marta svi oni imaju pravo na po dve penzije srazmerno godinama staža u svojoj zemlji, ali i u Rusiji.

U PIO fondu kažu da se isplaćuju penzije samo na osnovu staža koji je navršen po propisima Srbije, dok za staž ostvaren u drugoj državi penziju isplaćuje nosilac penzijskog i invalidskog osiguranja te države.

Dakle, pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju osiguranici koji su navršili deo staža u Republici Srbiji, a deo staža u drugoj državi, s kojom je Republika Srbija potpisala i primenjuje ugovor o socijalnom osiguranju, s tim što se prava ostvaruju po nacionalnim zakonima koji važe u svakoj od tih država. Fond u ime podnosioca zahteva, pokreće postupak ostvarivanja prava u drugoj državi.

Upitani da li je konvencijom rešeno i pitanje nasleđivanja porodične penzije iz Rusije, i bivših zemalja SSSR-a, u penzijskom fondu za „Politiku” kažu, da se to pravo ostvaruje po smrti korisnika starosne ili invalidske penzije, odnosno po smrti osiguranika koji je ispunio uslove za penziju i to po propisima države u kojoj je radio.

Ako je umrli bio korisnik penzije po ruskim propisima, udova može od 1. marta 2019. godine podneti zahtev u Direkciji fonda, Odeljenje za PIO po međunarodnim ugovorima, koje će o tome na propisanim obrascima obavestiti ruskog nadležnog nosioca koji odlučuje po zahtevu. Transfer penzije, ako bude priznata, vrši se tromesečno po pribavljanju potvrde o životu.

U slučajevima da podnosilac zahteva ispunjava uslove za priznavanje prava na penziju samo na osnovu staža navršenog u Srbiji, utvrđuje se pravo na takozvanu „samostalnu” penziju. Ukoliko on, međutim, nema dovoljno staža kod nas da bi bilo priznato pravo na penziju sabiraju se i periodi osiguranja navršeni u državi ugovornici i utvrđuje se pravo na takozvani srazmerni deo penzije, ističu u PIO fondu.

Periodi staža navršeni u jednoj državi ne mogu da snize prosek odnosno visinu penzije u drugoj državi. Po našim propisima, visina inostrane penzije može biti od uticaja na pravo na najniži iznos penzije, jer korisniku inostrane penzije pripada iznos u visini razlike do najnižeg iznosa penzije ako mu je iznos penzije po nacionalnim propisima i inostrane penzije manji od iznosa najniže penzije.

U skladu sa nacionalnim propisima svake države, cene se uslovi za ostvarivanje prava, u pogledu godina života i godina navršenog staža.

Nosilac osiguranja jedne države potvrđuje periode osiguranja (staža) navršene na teritoriji te države, na propisanim dvojezičnim obrascima, nosiocu osiguranja druge države. U skladu sa odredbama međunarodnih ugovora, periodi osiguranja mogu se sabirati, ukoliko je to potrebno za ostvarivanje prava, pod uslovom da se ne preklapaju, zaključuju u PIO fondu.

U ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja fond primenjuje 29 međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju sa drugim država, po osnovu kojih građani ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Najveći broj korisnika naših penzija živi u državama nastalim na području republika bivše SFRJ.

U skladu sa nacionalnim propisima svake države, cene se uslovi za ostvarivanje prava, u pogledu godina života i godina navršenog staža.

Iz Srbije skoro 50.000 penzija ide ka inostranstvu

PIO isplaćuje penzije i ostala prava za 47.891 penzionera koji žive u državama bivše SFRJ (Republika Srpska 12.044, Hrvatska 12.144, Federacija BiH 8.252, Crna Gora 6.398, Makedonija 5.811 i Slovenija 3.242). S tim što penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji stižu u još 27 zemalja sveta (ne računajući bivše jugoslovenske republike).

Prema podacima za 2018. godinu, od ukupno 13.328 korisnika više od polovine živi u Nemačkoj – 8.431 korisnik, slede: Austrija 2.252 korisnika, Mađarska 811, Švedska 307, Francuska 275, Švajcarska 208, SAD 130, Češka 140… U Brazil i Grčku šalje se po jedna penzija, u Rusiju i Novi Zeland po četiri, u Tursku pet, Kipar sedam...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik